443137
443137
443137
443137
443137

STEPINČEVA ULOGA S vatikanskog stajališta - kako se tumače srpski prigovori?

  • , 12.07.2016., 20:36
  • Autor:
  • komentara

O kanonizaciji Alojzija Stepinca u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Paterom Sinišom Štambukom, glavnim urednikom hrvatskog programa vatikanskog radija.

 
 
 
 
Pater Siniša Štambuk o zasjedanju komisije u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr)
Pater Siniša Štambuk o zasjedanju komisije u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr)

Mješovita komisija o ulozi blaženog kardinala Stepinca prvi put zasjeda u Vatikanu. Riječ je o komisiji katoličke i srpske pravoslavne crkve, osnovanoj na prijedlog pape Franje nakon negodovanja srpske crkve i politike.

Uz kardinala Bozanića, članovi komisije na katoličkoj strani su još biskupi Škvorčević i Perić te povjesničari Krišto i Jareb. Na pravoslavnoj strani komisiju predvodi mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, a članovi su episkopi Jovan Amfilohije i Irinej te srpski diplomat Tanasković. Komisija će zasjedati danas i sutra kad se očekuje prvo priopćenje.

U Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Paterom Sinišom Štambukom, glavnim urednikom hrvatskog programa vatikanskog radija.


Koji je cilj i smisao ove komisije i koliko dugo ona može zasjedati?

Cilj zasjedanja ovoga povjerenstva ili komisije nije to da se utvrdi je li kardinal Stepinac svet ili bi mogao postati svet, jer je to kako je rekao dobro nadbiskup Puljić u nedavnom posjetu Vatikanu, to je stvar komisije, odnosno kongregacije za proglašenje svetih i blaženih. Komisija je kako znamo završila proces, kanonizacija je uspješno završena, samo još Papa nije odredio datum. Dakle, zasjedanje ove komisije uopće nema nikakvog izravnog utjecaja na samu kanonizaciju kardinala Stepnica. Ovdje je Papa, pretpostavljam, predložio ovo povjerenstvo iz nekih drugih razloga, a to su prvo da se vidi na jedan znanstveni i utemeljen način argumentacija koju imaju oni koji prigovaraju kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, a to je dakle razmjena jednih i drugih argumenata validno, utemeljeno, razložno vrednovanje istih i eventualnu dodatni uvidi u stvar. Prema tome komisija čiji je prvi dan zasjednaj az anama nema izravnog utjecaja na kanonizaciju Stepinca. Vjerujem da je ovo Papin ustupak pravoslavnoj crkvi da kaže tu sam, slušam, izvolite. Ali iznesite argumente koji su validni, koji su povijesno vjerodostojni. I jedna i druga strana imaju argumente navodno i ostaje da se vidi nakon samog zasjedanja što će biti i kavi su to argumenti i da se onda prema tome odnose.

U postupku za kardinalovu svetost izneseni su brojni dokazi, postupak je završen i samo se čeka objava svetog oca. S vatikanskog stajališta, kako se tumače srpski prigovori, osobito mješanje njihove politike u svetačko pitanje katoličke crkve?

U vezi toga bih rekao da se Vatikan još nije javno očitovao o tome kako vrednuje, kako vidi prigovore koji su podnijeti, vjerujem u više navrata jer i delegacija pravoslavnog sinoda je tu bila mislim dva ili tri puta. Također znamo da je i predsjednik Nikolić dolazio itd. Pretpostavljam da su sa svih tih razina Papi ukazane neke manjkavosti ili karakteristične točke koje bi mogle u ovome zasjedanju biti razmotrene. Međutim ništa nema za sada što je Papa dao do znanja nakon što je završen proces za kanonizaciju čime bi bila opovrgnuta kanonizacija ili što bi uopće dovelo u pitanje kanonizaciju kao takvu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se