Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticaj socijalnom partnerstvu

Partnerstvo sindikata i Vlade u reformi državne uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uključivanje sindikata u cjelokupni proces reforme državne uprave te lokalne i područne samouprave cilj je danas potpisanog Sporazuma o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave između Vlade i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sporazum su potpisali predsjednik sindikata Boris Pleša i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je istaknula da se sporazumom daje dodatni poticaj razvoju socijalnog partnerstva, koje za Vladu predstavlja jedinu alternativu za rješavanje važnih pitanja, poput pitanja reforme državne uprave. Sindikati će tako sudjelovati u toj reformi u cijelosti, od donošenja zakonskih i podzakonskih akata do usuglašavanja odluke o broju zaposlenih u državnoj upravi, za koji je Kosor istaknula da bi bilo neodgovorno danas ocijeniti je li prevelik, tj. hoće li biti viška zaposlenih.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Naime, prema riječima ministra uprave Davorina Mlakara, u Hrvatskoj trenutno ima nešto više od 52 tisuće državnih službenika, u što je uključena primjerice i policija, dok 'klasični sustav' državne uprave ima oko 20 do 23 tisuće zaposlenih. No, istaknuo je Pleše, taj broj varira ovisno o reformama pojedinih sektora, poput onih vezanih uz ulazak Hrvatske u NATO, kada je iz sustava Ministarstva obrane izašlo 12 tisuća zaposlenih. Iz odredbi potpisanog sporazuma Pleše je posebice izdvojio onu o osnivanju zajedničke radne skupine koja će sudjelovati u izradi zakonske regulative i pratiti provedbu reforme.

Kosor očekuje skoro potpisivanje novog sporazuma o socijalnom partnerstvu

Time se sindikatima omogućava da sudjeluju u odlučivanju o svim značajnim pitanjima vezanima uz status, prava i obveze državnih službenika i namještenika, odnosno osigurava da proces reforme završi u njihovu korist. Premijerka Kosor tom je prilikom izjavila i kako je svim sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca uputila prijedlog novog sporazuma o socijalnom partnerstvu u izmijenjenim okolnostima, odnosno u uvjetima krize i gospodarskih poteškoća. U tom prijedlogu sindikatima i poslodavcima se predlažu samo obveze i ciljevi Vlade, a njima je prepušteno da sami predlože što oni žele unijeti u novo partnerstvo, istaknula je Kosor te dodala kako očekuje da će novi sporazum o socijalnom partnerstvu biti potpisan uskoro. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene