Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pokretanje dijaloga'

Svi zadovoljni: Socijalni partneri prvu sjednicu GSV-a ocijenili konstruktivnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) održana je danas u Banskim dvorima, a socijalni partneri su istaknuli zadovoljstvo pokretanjem dijaloga i izrazili nadu u njegovu uspješnost.

Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će se dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske te da će mu strane nastojati pridonijeti ne tražeći da se njihovo mišljenje uvijek bezuvjetno usvoji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 2030. godine Mrsić: Oni iz I. i II. stupa imat će mirovinu između 60 i 70 posto plaće Slika nije dostupna Skandal u Banskim dvorima Svađa 'socijalnih partnera' pred novinarima, Mrsić uvrijeđen odjurio!

Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog i rad vijeća će biti na višoj razini s ciljem da raspravimo sve teme koje su važne za sve socijalne partnere i građane Hrvatske, a prilog tome je i odluka kojom se Vlada obavezuje da zakoni i propisi koji idu u proceduru trebaju imati priloženo i mišljenje GSV-a, kazao je Mrsić. Ustvrdio je da je i premijer Zoran Milanović imao je razgovor sa socijalnim partnerima koji je prošao u tolerantnom ozračju, tijekom koga je zaključeno da se takvi sastanci nastave kada strane za to budu imale potrebe.

>> Milanović: Sa socijalnim partnerima razgovarat ćemo za stolom

Na sjednici su predstavljena načela i ciljevi novog zakona o radu, koje su članovi GSV podržali i uputili zakon u daljnju proceduru, tako da će tijekom rujna socijalni partneri raditi tekst zakona, rekao je Mrsić.

Također, dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor koji je davno dogovoren s pirotehničarima, nakon usvajanja proširiti na djelatnost humanitarnog razminiranja, što je bio dio pregovora s pirotehničarima, rečeno je.

>> Svađa 'socijalnih partnera' pred novinarima, Mrsić uvrijeđen odjurio!

Potpredsjednik Damir Kuštrak izrazio je nada da će se u radu GSV-a čuti mišljenje poslodavaca te da će oni dati svoj doprinos pokretanju gospodarstva, da se "ugleda svjetlo na kraju tunela".

Potpredsjednik Damir Jakuš kazao je da je bolje voditi socijalni dijalog neposrednim sučeljavanjem nego preko medija, u kojem će se možda nekada postići koncenzus, a nekada će partneri dati izdvojena mišljenja.

>> Mrsić u Podgorici potpisao sporazum o jednostavnijem protoku radne snage

Predstavnici sindikata su zatražili od Vlade da radnicima koji su angažirani u Agenciji za upravljanje državnom imovinom kaže što ih očekuje njihovim preuzimanjem u Ured za upravljanje državnom imovinom. Naime, zakonom je predviđeno ukidanje Agencije, a zaposlenici bi trebali preći u spomenuti ured.

Na prvoj sjednici usvojen je poslovnik i osnovana povjerenstva, a program rada bit će usvojen na sljedećoj sjednici, budući da su njoj potrebna određena usuglašavanja. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene