Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primarna zdravstvena zaštita

Participacija smanjena s 15 na 10 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o pravima i dužnostima zastupnika, po kojemu se, radi usklađivanja s općim mirovinskim sustavom, s danom konstituiranja novog saziva parlamenta izjednačavaju prava na starosnu mirovinu zastupnica i zastupnika.

Izmijenjenim zakonom u tom se smislu uvodi prijelazno razdoblje za zastupnice do 2031. Pravo na ostvarivanje zastupničke mirovine ubuduće će ostvarivati zastupnici i zastupnice koji navrše 60 godina života, ispune 25 godina staža i najmanje jedan puni mandat u Saboru.

Sabor je izmijenio i Zakon o državnim službenicima, te će se njima ubuduće moći izreći izvanredni otkaz u slučaju teške povrede službene dužnosti koja ima obilježje korupcije, ima za posljedicu znatnu materijalnu ili nematerijalnu štetu, dovodi u pitanje život i fizički integritet građana te redovno izvršavanje poslova državnog tijela. Protiv rješenja o izvanrednom otkazu može se izjaviti žalba Odboru za državnu službu koji je žalbu dužan riješiti u roku od 30 dana.

Predviđa se i mogućnost premještaja državnih službenika na radno mjesto unutar iste kategorije za koju su propisani isti uvjeti u pogledu stupnja obrazovanja i radnog iskustva, kao i mogućnost povjeravanja pomoćno-tehničkih poslova u državnoj upravi vanjskim pružateljima usluga. U odnosu na prvobitni prijedlog, uklonjena je mogućnost da ministar državne uprave arbitrarno donosi rješenje o izvanrednom otkazu.

Donesene su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju po kojima su participacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti smanjene s 15 na 10 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Povećanje mirovine za 26 posto Pravo na starosnu mirovinu svim oboljelima od azbestoze



Izmjenama Zakona o rudarstvu uvedena je obveza fizičkim i pravnim osobama, koje vrše istraživanje i eksploataciju bez potrebnih odobrenja, da nadoknade štetu vlasniku za zauzeto zemljište, odnosno državi za vrijednost mineralne sirovine, kao i troškove sanacije zemljišta.

Radi usklađivanja s direktivama EU izmijenjen je Zakon o državnim potporama, koji omogućuje povoljnije uvjete povrata potpora na koje bi se, u slučaju utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, obračunavala tri puta niža kamatna stopa. Sa zakonodavstvom EU usklađen je i Zakon o kemikalijama.

Zakoni o carinskoj službi, o komunalnom gospodarstvu, o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, o zastupanju u području prava industrijskog vlasništva te o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda, izmijenjeni su radi normativnog usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Radi ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 i usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku, izmijenjeni su Zakon o patentu, Zakon o upravnim pristojbama, Zakon o oznakama zemljopisnog porijekla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, Zakon o industrijskom dizajnu, Zakon o Državnom inspektoratu i Zakon o žigu.

Potvrđen je Memorandum o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA) te Statut Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Sabor je potvrdio i sporazum između hrvatske i slovačke vlade o policijskoj suradnji, kao i sporazum između slovenske, austrijske i mađarske vlade o radu Centra za policijsku suradnju u Dolgoj Vasi.

U drugo čitanje upućeni su Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te paket četiri zakona iz područja socijalne skrbi, koji se odnose na socijalno-pedagošku djelatnost, djelatnost socijalnog rada, logopedsku i edukacijsko-rehabilitacijsku djelatnost.

Iako ih je zamolio da mu skinu zastupnički imunitet kako bi mogao nastaviti sudski postupak po privatnoj tužbi kojom ga 12 savjetnika sisačko-moslovačke županice tereti za klevetu, želji HDZ-ovca Ivana Šanteka zastupnici nisu udovoljili već su izglasali prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se zbog klevete ne skida imunitet.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s 12 novih točaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene