446320
446320
446320
446320
446320

MNOGO OBEĆANJA - NOVCA NIOTKUDA Stranke nude sve više, uzeli smo kalkulator u ruke i računali

  • , 12.08.2016., 10:56
  • Autor:
  • komentara

Mnogo obećanja, novca niotkuda - u tih nekoliko riječi moglo bi se sažeti sve ono što smo posljednjih dana čuli u utrci za izbore.

 
 
 
 
Odakle novac za obećanja? (Video: Dnevnik Nove TV)
Odakle novac za obećanja? (Video: Dnevnik Nove TV)

Porezna rasterećenja i rodiljne naknade - teme su na kojima svi pokušavaju skupiti dodatne bodove. Iz HDZ-a za rješenje loše demografske slike - majkama obećavaju punu plaću za vrijeme cijelog rodiljnog dopusta. A tu je i jednokratna pomoć za dijete u iznosu od 7.500 kuna.

Uzeli smo kalkulator u ruke i računali s profesorom Stjepanom Štercom s PMF-a. To obećanje stoji oko 3 milijarde kuna.

'To je čitav set mjera koje uvodimo kako pratimo gospodarski rast i razvoj. Upravo smo zato prva 4 poglavlja posvetili svim mjerama vezanim uz gopsodarski rast i razvoj', rekla je Ivana Maletić iz HDZ-a.

Narodna koalicija, pak, obećaje manje. Prvih 6 mjeseci rodiljnog punu plaću, druga dva mjeseca 5 tisuća kuna, a ostala 4 mjeseca - kao i do sada - 2.660,80 kuna. Izračunom smo došli do iznosa od 2,2 milijarde kuna. Lider SDP-a Zoran Milanović ne odgovara otkud novac, ali se pita otkud novac HDZ-u.

'Znaš da nećeš dati tisuću eura po svakom djetetu. Znaš da kada govorimo o produljenju porodiljnih naknada i kada kažemo da ćemo ga produljiti za dva mjeseca i limitirati na 5 tisuća kuna ne dvije i pol više, oni istrče i kažu - mi ćemo na godinu dana. To košta milijardu i pol kuna. Gdje ćete naći taj novac', pita Milanović.

U isto vrijeme i jedni i drugi najavljuju porezna rasterećenja - nižu stopu PDV-a i povećanje neoporezivog dijela plaće.

'Mi kažemo - dižemo ga na 3 tisuće kuna, HDZ to čuje i kaže - mi na 3.700, 4700, zvuči li vam to kao licitacija u nekoj komediji B produkcije. Dakle, nećemo tako. To košta', ističe Milanović.

'Imate ćemo veće stope rasta, te veće stope rasta će stvoriti i povjerenje u hrvatsko gospodarstvo. Automatski će nam i kreditni rejting porasti. Na taj način će se sniziti i kamate na javni dug. Tu su već uštede oko 3 milijarde kuna na snižavanju kamata koje mogu pokriti sve mjere, ne samo populacijske politike nego i mjere vezane za porezna rasterećenja', objašnjava Maletić.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek, tvrdi da su sva obećanja neozbiljna. 'Svake izbore stranke licitiraju s promjenama različitih vidova poreznih oblika, izvjesno je da takve promjene nisu dubinski analizirane i da su one vrlo vjerojatno popis dobrih želja', kaže Vizek.

'Tih sredstava sasvim sigurno u proračunu ima. I jedna ozbiljna Vlada mora konačno donijeti odluku i postaviti to pitanje kao temeljno pitanje budućnosti Hrvatske i postaviti si pitanje jesu li sredstva koja su usmjeravaju na relativno nebitne djelatnosti iz proračuna, važnija od usmjeravanja u demokratsku revitalizaciju Hrvatske', rekao je Šterc.

Čini se kako obećanja nisu problem, već kako namaknuti novac za njihova ostvarenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se