449846
449846
449846
449846
449846

Oni su pobjednici u svojim izbornim jedinicama

  • , 12.09.2016., 12:32
  • Autor:
  • komentara

Donosimo pregled osvojenih preferencijalnih glasova po izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima 2016.

 
 
 
 
Preferencijalnim glasovima do Sabora (Video: Dnevnik Nove TV)
Preferencijalnim glasovima do Sabora (Video: Dnevnik Nove TV)

Prema izbornom kalkulatoru Hrvatska demokratska zajednica u Saboru ima 61 zastupnika, a s Mostovih 13 zastupnika imaju 74. Tu su i manjine koje uglavnom idu uz relativne pobjednike. Zajedno s 8 zastupnika manjina, koje su uglavnom bile parlamentarna potpora, imaju 82 zastupnika u Hrvatskom saboru što je dovoljno za sastavljanje Vlade.

Narodna koalicija ima 54 zastupnika, kada bi sebi priključili Most to bi bilo 67. Trebao bi im i Živi zid. Ako bi priključili IDS, PGS i Listu za Rijeku došli bi do 78 zastupnika. Sa svim manjinama je 86 saborskih zastupnika. Izuzetno šaroliko društvo za upravljanje zemljom.

Kako je glasovala Hrvatska?

U I. izbornoj jedinici najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Zoran Milanović. U toj izbornoj jedinici u Hrvatski sabor ušao je i Andrej Plenković.

U II. izbornoj jedinici, kao prva, s najvećim brojem preferencijalnih glasova ulazi Anka Mrak Taritaš.

U III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, najveći broj preferencijalnih glasova dobio je Siniša Hajdaš Dončić.

Najveći broj glasača u IV. izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječku i Virovitičko-podravsku županiju glasovao je za Tomislava Tolušića.

U V. izbornoj jedinici u kojoj Hrvatska demokratska zajednica nikada nije gubila, najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Zdravko Marić.

VI. izborna jedinica, koja obuhvaća dio Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju i Veliku Goricu, najveći broj glasova dala je Goranu Mariću.

U VII. izbornoj jedinici najveći broj preferencijalnih glasova osvojila je Milanka Opačić.

VIII. izborna jedinica, koja obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju, najveći broj preferencijalnih glasova dala je Borisu Miletiću.

Glasači IX. izborne jedinice u kojoj je pobjedu odnio HDZ, najveći broj preferencijalnih glasova ipak su dali SDP-ovu Ranku Ostojiću.

X. izborna jedinica koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju najveći broj glasova dala je Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Damir Krstičević.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se