449203
449203
449203
449203
449203

DOZNAJTE ODGOVORE Koja je razlika između neizlaska na izbore i križanja listića?

  • , 11.09.2016., 06:58
  • Autor:
  • komentara

Novi parlamentarni izbori su pred nama. Istražili smo što se događa s prekriženim listićima, što znači ako ne izađete na izbore te što se događa s glasovima strankama koje na kraju ne prođu izborni prag.

 
 
 
 
Glasačka kutija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Glasačka kutija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Izaći ili ne izaći na izbore i obaviti svoje Ustavom zajamčeno pravo, vjerojatno je pitanje s kojim se dio birača suočava kako se bliži datum i ovih parlamentarnih izbora. No često, ili zbog straha da im glas ne propadne, ili zbog bunta ili nečeg trećeg, građani donose odluku ne izaći na izbore. Ili ako izađu - prekriže listić. Upravo o tome razgovarali smo s dr. sc. Višeslavom Raosom, višim asistentom na Fakultetu političkih znanosti i stručnjakom za izborni sustav.

Naš sugovornik pojasnio je i ponudio odgovore na možda najčešća pitanja koja ste se sigurno i sami zapitali, a vezana su za sam proces (ne)glasovanja. Evo što je Raos rekao o svemu tome.

Koja je razlika između izlaska na izbore i križanja listića i neizlaska na izbore?

Neizlazak na izbore može implicirati i nezainteresiranost građana, ali i otuđenost od bilo koje od političkih opcija. Izlazak na biralište i križanje listića je pak aktivni čin iskazivanja nezadovoljstva političkom ponudom. Dakle, radi se o protestnom činu, dok izborna apstinencija može imati razne razloge.

Je li uopće jedna od te dvije opcije 'pametnija' i zašto?

Ne bih govorio u kategorijama više ili manje pametne opcije, no ponovio bih da se apstinencijom građani na svojevrstan način samoisključuju iz političkog procesa, a posredno i pasiviziraju kao članovi političke zajednice. Poništavanjem listića oni su i dalje birači, no biraju opciju koja poništava, odnosno odbija postojeće, ponuđene opcije, te tako sudjeluju u političkom procesu, budući da njihov glas, premda ne utječe na ishod izbora, utječe na percepciju ishoda izbora u smislu općeg povjerenja u političke opcije koje se natječu na izborima.

Što se događa s nevažećim listićima?

Ne događa se ništa. Oni ne utječu na izborni ishod, no utječu na percepciju, odnosno umanjuju legitimaciju (dakako, ne i legalitet i legitimitet) koju će izborni pobjednici pokušati izvući iz izbornog rezultata pri donošenju političkih odluka u poslijeizborno vrijeme.

Što se događa s glasovima opcija koje nisu prešle izborni prag?

Također se ništa ne događa. Izborni prag služi tome da se u razmjernom izbornom sustavu spriječi prevelika fragmentacija parlamenta koja bi negativno utjecala na funkcionalnost rada parlamenta te lakoću stvaranja i održavanja stabilnih parlamentarnih većina i shodno tome izborne vlasti. Međutim, bitno je znati da izborni prag služi kao kvalifikacija. Dakle, ako neka lista ne prijeđe izborni prag, uopće ne može sudjelovati u raspodjeli mandata. Tek u drugom koraku dolazi do preračunavanja glasova u mandate, a koje se u hrvatskom izbornom sustavu provodi prema vjerojatno najjednostavnijoj djeliteljskoj metodi koja koristi niz prirodnih brojeva (D'Hondtova metoda). Ta metoda ima stanovite disproporcijske učinke koji omogućavaju većim strankama (ne nužno samo prvoplasiranoj listi, već posebice drugoplasiranoj listi) da lakše osvoje mandate negoli liste koje tek "za dlaku" prijeđu zakonski izborni prag. Treba također znati da raspodjela mandata ovisi o kombiniranom učinku zakonskog izbornog praga i veličini izborne jedinice. Što je izborna jedinica manja (što se u njoj bira manje zastupnika, tj. dijeli manje mandata), to je veća šansa da će efektivni izborni prag (stvarna prosječna količina glasova potrebna za osvajanje barem jednog mandata) biti viši od zakonskog izbornog praga.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se