449545
449545
449545
449545
449545

ŠEST ZAHTJEVA Male stranke predložile velike promjene

  • , 08.09.2016., 16:21
  • Autor:
  • komentara

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Korektiv i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) uputili su šest zahtjeva koje treba ispuniti da bi se ispunio minimum regularnosti prijevremenih parlamentarnih izbora.

 
 
 
 
DIP-u uručeni zahtjevi šest oporbenih stranaka za
DIP-u uručeni zahtjevi šest oporbenih stranaka za

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Korektiv i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore, u kojoj su Jedina opcija, Nema prodaje, Koalicija Pomak, Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku, Pokret za modernu Hrvatsku i Hrvatska stranka nezaposlenih, izvjestile su u četvrtak da suDržavnome izbornome povjerenstvu (DIP) uputili šest zahtjeva koje treba ispuniti da bi se ispunio minimum regularnosti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Zahtijevaju da prilikom preuzimanja glasačkog listića svaki glasač njegovo preuzimanje treba potvrditi svojim potpisom, te da broj potpisa mora odgovarati broju preuzetih listića, kao i da se sve zapisnike o prebrojavanju glasova sa svih biračkih mjesta u Hrvatskoj, njih ukupno 6577, objavi na službenoj web stranici DIP-a.

Traže i da se predstavnicima svih lista koje se natječu na izborima omogući sudjelovanje u kontroli prebrojavanja, te da se strankama i građanskim udrugama omogući nadzor nad APIS-om i DIP-om prilikom obrade podataka i objave rezultata.

Također traže da Ustavni sud hitno odluči o zahtjevu za ocjenu suglasnosti programskih pravila HRT-a o izborima, koji je 25. kolovoza podnijela Koalicija Pomak, te da se Inicijativi opozicijskih stranaka omogući kontrola nad upotrijebljenim i neupotrijebljenim glasačkim listićima.

To je minimum koji mora biti ispunjen kako bi se ovi parlamentarni izbori približili granici regularnosti, zaključuju Korektiv i Inicijativa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se