448878
448878
448878
448878
448878

PLENKOVIĆ O SURADNJI S MOSTOM 'Ne želim nikakve nove eksperimente'

  • , 02.09.2016., 22:20
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDZ-a Andrija Plenković, koji je u petak u Antunovcu pored Osijeka sudjelovao na humanitarnoj akciji "Dan dobrote, prijateljstva i pjesme" za rehabilitacijsko-edukacijsko-senzorski park za djecu s invaliditetom, poručio je kako je strateški interes hrvatske države očuvati interese u INA-i kao nacionalnoj naftnoj kompaniji.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

HDZ, kazao je, želi zaštiti interese u INA-i, ispuniti obveze iz međudioničarskog ugovora te će inzistirati na modernizaciji rafinerija u Sisku i Rijeci.

Poručio je i kako žele pokazati da je INA naša glavna energetska kompanija koja ima snažnu i stabilnu ulogu u gospodarstvu, u kojoj neće biti gubitaka radnih mjesta nego će ona generirati nova radna mjesta u Hrvatskoj.

Na novinarski upit kako komentira poruke koje dolaze iz Mosta da nakon izbora neće u koaliciju, nego u suradnju, Plenković je odgovorio kako ne želi nikakve nove eksperimente za Hrvatsku državu, birače i građane jer smatra kako svi žele stabilnu izvršnu vlast, jasnu parlamentarnu većinu te je zbog toga 11. rujna relevantan datum.

"Nemojte bacati glasove. Glasajte za stranke matice, snažne, državotvorne stranke. Ovakav HDZ, s ovakvim ljudima i programom jamči stabilnu Vladu. Zbog toga nam treba pobjeda u koju sam uvjeren. Prema tome, suradnja nakon izbora dolazi u obzir sa strankama sličnog svjetonazora i programa", poručio je predsjednik HDZ-a Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li tijekom predizborne kampanje posjetiti Suboticu u susjednoj Vojvodini kako bi se obratio hrvatskom narodu, Plenković je rekao kako zbog ljetne kampanje to fizički neće biti izvedivo, ali će sigurno posvetiti dužnu pozornost pravima Hrvata u Srbiji te nastojati da se Ugovor o bilateralnoj zaštiti manjina iz 2003., a koji je stupio na snagu 2004.godine, poštuje i kada je riječ o fiksnoj zastupljenosti barem jednog zastupnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije i kada je riječ o obrazovanju, kulturi, proporcionalnoj zastupljenosti u ostalim predstavničkim tijelima.

Napomenuo je kako je do sada u svom angažmanu posvećivao veliku pažnju Hrvatima izvan Hrvatske te da na svojoj listi imaju predstavnika Hrvata iz Srbije. Poručio je kako im je skrb o hrvatskoj manjini u Srbiji jedan od ključnih prioriteta.

Komentirajući referendum u Republici Srpskoj ponovio je kako je njegov stav nedvojben. Rekao je kako je referendum destabilizirajući koji u drugom koraku vrlo lako može dovesti do odcjepljenja Republike Srpske od BiH što bi značilo destabilizaciju prijateljske, susjedne zemlje koja nam je vanjskopolitički prioritet. Nada se, kaže, kako do toga neće doći jer, drži, kako se u tome podudaraju stavovi ključnih aktera u međunarodnoj zajednici, Hrvatskoj, pa i HDZ-u. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se