Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. U ime obitelji: Prestati financirati nevladine udruge, a novac usmjeriti za jačanje obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka U Ime obitelji - Projekt domovina najavila je u srijedu da u Hrvatskom saboru namjerava predlagati i podržavati sve one mjere koje jačaju obitelj, stoga predlažu uštedu prve milijarde kuna prestankom financiranja nevladinih udruga za koje je prošle godine, kako su naveli, izdvojeno 1,2 milijarde kuna te prebacivanje tih sredstava na obitelji kojima je potrebna ekonomska pomoć i poticaji.

"Naš prijedlog je prvu milijardu ušteda postići prestankom financiranja nevladinih udruga, koje je u prošloj godini iz državnog proračuna iznosilo 650 milijuna kuna te još isti toliki iznos iz županijskih, općinskih i gradskih proračuna", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik stranke U Ime obitelji - Projekt domovina Krešimir Planinić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji dan PREDALI IZBORNE LISTE U ime obitelji izlazi samostalno, SDSS uvjeren u pobjedu u XII. jedinici Slika nije dostupna 'Produžena ruka politike' Željka Markić optužila USKOK da radi pritisak na udruge i Grad Zagreb

Ta stranka smatra da se financiranje takvih udruga treba prekinuti. "Ako želite raditi, djelovati, društveno se angažirati - volontirajte, prikupljajte donacije. Ne mogu nas učiti udruge toleranciji - oni koji su netolerantni, još pri tome iz džepa poreznih obveznika, odnosno građana", poručio je Planinić.

Rezati treba, smatra Planinić, u netransparentnom trošenju novca, pogotovo u sektoru nevladinih udruga, ali ne humanitarnim i obrazovnim udrugama.

Milanovićeva video poruka podigla buru na Facebooku

Naglasio je da postoji zakonski prijedlog za majke-odgajateljice za žene koje imaju četvero i više djece, koji nikada nije proveden, a riječ je o 6500 obitelji i oko 280 milijuna godišnje. Jedan dio od ušteđenih milijardu kuna stranka bi preusmjerila na taj zakonski prijedlog.

Navevši da je prošle godine iz javnih sredstava za nevladine udruge, posebno one bliske aktualnoj vlasti, izdvojeno više od 1,2 milijarde kuna, članica predsjedništva stranke U Ime obitelji Željka Markić kazala je da je taj budžet prošle godine povećan za sto milijuna kuna. "Smatramo da su HDZ i SDP u proteklom razdoblju od 15 godina veliki dio udruga koje funkcioniraju kao provladine, a nevladine, financirali iz dva razloga - HDZ kako ga ne bi napadale, a SDP kako bi pomagale u nametanju ideologije. Mislim da je najbolje da krenemo od tog troška i prebacimo ga na obitelji kojima je potrebna ekonomska pomoć i poticaji", kazala je Markić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene