Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalili se DIP-u

Paragin HSP: Kandidirala se stranka koja ne djeluje 15 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava 1861. Dobroslava Parage zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da diskvalificira "nepravilnu i nezakonitu" kandidaturu Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU), Hrvatske demokratske stranke (HDS) i Nacionalnih demokrata jer je HDS "prestala djelovati", na što je DIP odgovorio da Paragin HSP 1861. nije ovlašten podnositi prigovore i odbacio njegov zahtjev.

HSP 1861. je prigovorio da je kandidatura triju stranka u I., III., V., VI., VII., IX., X. i XI. izbornoj jedinici nepravilna i nezakonita, jer je HDS prestao djelovati 2000. godine i izgubio svojstvo pravne osobe i političke stranke. Slijedom toga, predlaže DIP-u da diskvalificira tu kandidaturu.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

DIP je odgovorio da Paragin HSP 1861. nije ovlašten podnositi prigovor, pa ga je odbacio. Po Zakonu o izborima zastupnika, zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i izbora može prigovoriti svaka politička stranka, osoba ovlaštena za zastupanje neovisne liste, kandidati za saborske zastupnike, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice.

Mislili ste da su potpuno različiti? Evo u čemu se slažu HDZ i SDP

Podnositelj prigovora nije kandidat na izborima, a ne ispunjava niti jednu drugu propisanu pretpostavku, stoga nije ovlašten podnosititi prigovor te mu je odbačen kao nedopušten, navodi DIP i upućuje Paragu da se protiv rješenja može žaliti Ustavnom sudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene