Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izračunali smo

KOME TREBA (NE)CJELOVIT MOST?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bez Mosta ili barem bez njegovog dijela nema buduće Vlade, potpora se ovih dana prikuplja i od drugih zastupnika koji su osvojili saborske mandate. Danas je u HDZ-u bio Darinko Kosor iz HSLS-a.

U HDZ-u kažu kako na stranačkom predsjedništvu nisu službeno spominjali razgovore s bilo kim osim s Mostom. Iz SDP-a pak, poruke kako imaju neke dodate mandate potpore. Evo i posljednjeg prebrojavanja:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška raste Milanović osigurao potporu gotovo svih zastupnika manjina? Slika nije dostupna Borba za svaki glas Tko se sve nalazi na listama?

Nakon izborne noći koalicije Hrvatska Raste i Domoljubna koalicija startale su sa 56 mandata Zorana Milanovića te 59 Tomislava Karamarka.

Mandati nisu podjeljeni samo na dvije velike stranke. HDZ je u saboru brojčano najjači sa 51 zastupnikom. Partneri HSS, Hrast i BUZ imaju po jednog. HSLS je osvojio dva mandata, a HSP Ante Atarčević 3.

SDP pak ima 45 stranačkih zastupnika. HNS broji 9 a Laburisti i HSU po jednoga. MOST je treća snaga i s Dragom Prgometom osvojili su 19 mandata.

Prgomet: Jedini koga sam spreman poduprijeti je gospodin Petrov kao premijer

DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE Tko će biti novi hrvatski premijer?

IDS-ova tri već su se svrstala lijevo. HDSSB je svoje dvije ruke sklon dignuti za Zoranba Milanovića. Radimir Čačić se navodno već dogovorio s Milanovićem. Milan Bandić sa svoja dva mandata još je na vagi, a tu je i mandat Živog zida.

8 je zastupnika Manjina od kojih tri imaju stranačke iskaznice HNS-a i SDP-a. Troje je pripadnika srpske manjine također sklonih SDP-u.

Računica Zorana Milanovića uz koaliciju Hrvatska raste stavlja IDS (3) manjine (8) Čačića (1) i vjerojatno HDSSB-a (2).

Nitko još nema dovoljno glasova za sastavljanje Vlade no ako se zbroje svi navodni mandati potpore na strani Milanovića ih je 70, a Karamarka i dalje 59.

Uz sve pojedinačne mandate nema nove vlade bez potpore ako ne cijelog barem dijela zastupnika Mosta koji proživljava svoj prvi potres.

Kome (ne)treba cjelovit MOST?

Računanje je ovih dana najcjenjenija vještina. Nakon prvog sastanka s Mostom u SDP-u su zaključili kako će razgovore nastaviti, ali vide da je riječ o nehomogenoj skupini. S obzirom da su uvjereni kako im ne treba svih 19 mandata mogu igrati i na kartu razjedinjenog MOST-a.

Drago Prgomet navodno je na sastanku Zorana Milanovića uvjeravao kako mu može donijeti 10 mandata. To je SDP-u i koaliciji Hrvatska raste dovoljno mandata za sastavljanje Vlade.

HDZ-u je potreban cjeloviti MOST, dakle raslojavanja koja su počela s Dragom Prgometom njima ne odgovaraju - pogotovo ako ih bude još.

U danima do odluke o tome tko će biti mandatar bit će još različitih kalkulacija pa i plasiranja pomalo nevjerojatnih informacija.

Jedna od takvih kaže da je HDZ-ov koalicijski partner HSLS razgovarao sa Zoranom Milanovićem o mogućem preskakanju u drugi tabor.

Stranke imaju mogućnost pregovaranja i to dok predsjednica ne odradi konzultacije. Iz njezina ureda nema potvrde kada bi konzultacije trebale početi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene