Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

DIP poziva predlagatelje i kandidate da na vrijeme traže potvrde suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potvrda suda ili uvjerenje Ministarstva dostavljaju se kao dokaz da za predložene kandidate ne postoji zabrana kandidiranja propisana Zakonom o izborima zastupnika.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) uputilo je predlagatelje izbornih listi i kandidate za parlamentrane izbore da pravodobno zatraže potvrdu općinskog suda ili uvjerenje Ministarstva pravosuđa, kao dokaz da za predložene kandidate ne postoji zabrana kandidiranja propisana zakonom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prednost zahvaljujući postotku S jedne liste temeljem preferiranih glasova u Sabor može i više kandidata Slika nije dostupna Dostupan online DIP PRECIZIRAO PRAVILA Objavljen Podsjetnik za rad biračkih odbora

S obzirom na kratki rok u kojemu DIP mora provjeriti zaprimljene prijedloge lista odnosno kandidatura, i utvrditi njihovu pravovaljanost, upućuju se kandidati i predlagatelji da (...) pravovremeno zatraže izdavanje predmetne potvrde suda ili uvjerenja Ministarstva te da uz prijedloge kandidacijskih lista odnosno kandidatura dostave potvrdu ili uvjerenje za svakog kandidata, poziva DIP.

Glasovanje na posebnim biračkim mjestima

Potvrda suda ili uvjerenje Ministarstva dostavljaju se kao dokaz da za predložene kandidate ne postoji zabrana kandidiranja propisana Zakonom o izborima zastupnika, prema kojemu birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora (6. listopada) izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Rokovi za zahtjeve za promatranje izbora

Ne smiju kandidirati ni osobe za koje 6. listopada nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za kaznena djela protiv protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje i ropstvo), te za kaznena djela protiv života i tijela (teško ubojstvo).

DIP podsjeća da uz liste odnosno kandidature treba dostaviti i očitovanje kandidata da prihvaća kandidaturu na parlamentarnim izborima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene