Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fra Berislav Ostojić

Papin ispovjednik: 'On jako cijeni vjeru hrvatskog naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, skroman je, jednostavan i susretljiv čovjek, koji bi mogao biti obnovitelj Crkve, a njegova osobna iskustva s Hrvatima ponukala su ga da cijeni Hrvate, posebice njihovu vjeru, izjavio je osobni ispovjednik kardinala Jorgea Maria Bergoglia, novoga pape Franje, hrvatski franjevac Berislav Ostojić.

"Papa jako cijeni čvrstu vjeru našega naroda", rekao je Ostojić, koji je dugogodišnji ispovjednik novoga Pape. Fra Berislav Ostojić, koji je kao dječak iz rodne Hercegovine otišao u Argentinu gdje sada živi u Buenos Airesu, kao i drugi Hrvati koji poznaju novoga Papu ističe njegovu jednostavnost i skromnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inauguralna misa u utorak Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra Slika nije dostupna Nisu ga smatrali favoritom Fijasko kladioničara: Bergoglio novi papa? Nema šanse!

>> Hrvatski fratar iz Argentine: 'Hrvatski narod dobio je prijatelja'

>> Počela prva misa pape Franje

>> VIDEO Odbio zlatni križ: 'Stavite ga vi, ja ću zadržati ovaj željezni!'

"On je jednostavan u životu, načinu govora, ponašanju, blizak narodu", rekao je pater Ostojić, koji ističe kako je kardinal Bergoglio u svojoj domovini Argentini izgradio veliku mrežu pomoći siromašnima. Služio se javnim prijevozom, primao je svakoga tko je s njime htio razgovarati, bio je posebno blizak sa svećenicima, rekao je pater Ostojić, koji smatra da će novi papa i u Rimu gajiti posebnu povezanost sa svećenicima.

"Očekujem da će i dalje biti jednostavan, da će jasno govoriti, u nekim stvarima će biti tvrde ruke, ali jednostavan i miran", ocijenio je pater Ostojić, koji kaže da su najveće vrline novoga Pape jednostavnost, duboka vjera i duboka pobožnost.

"On je svet čovjek"
, kaže o novome Papi njegov osobni ispovjednik. Osim što je blizak Hrvatima, između ostaloga u dobrim je odnosima i s kardinalom Josipom Bozanićem, novi Papa u međuvremenu prepoznaje i neke osobine koje smatra tipično hrvatskima.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

>> Izabran novi papa - Jorge Mario Bergoglio!

"Vi ste tvrdi u svemu", prenio je pater Ostojić riječi Pape koji je na taj način komentirao izdržljivost svojih znanaca Hrvata, između ostalih i još jednog argentinskog kardinala, podrijetlom Hrvata Estanislaoa Estebana Karlicha. "Ja sam sav sretan i nadam se da će dobro voditi Crkvu. Molim se za njega", rekao je pater Ostojić, dodajući da mu je Papa uoči puta u Rim u konklave rekao: "Oče, molite se za mene".

"Papa je jednostavan, voli se našaliti, staložen je i blagog pogleda", rekao je o Papi ravnatelj ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josip Bebić, koji se s kardinalom Bergogliom, sadašnjim papom Franjom, susreo u studenome 2012. Bebić je naglasio kako je kardinal Bergoglio u razgovoru s njime vrlo pohvalno govorio o Hrvatima u Argentini, što je razumljivo s obzirom na činjenicu da su Hrvati ostavili dubokog traga u crkvenim i socijalnim strukturama u toj zemlji.

>>

U Argentini djeluju brojni franjevci iz provincije sv. Jeronima iz Zadra i franjevci provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita te časne sestre franjevke od Bezgrešnog Začeća iz Dubrovnika (Danče) i Kćeri milosrđa sa sjedištem u Blatu na Korčuli. Hrvatska blaženica Marija Petković, utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri milosrđa, provela je u Argentini 12 godina i ondje osnovala brojne zajednice i samostane.

"Hrvatski svećenici i časne sestre ostavili su u Argentini duboke tragove u krajevima u kojima rade", rekao je fra Josip Bebić, ističući da je kardinal Bergoglio svjestan njihovih zasluga i da je u razgovoru vrlo pohvalno govorio o njima. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene