Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znao otkud dolazi

Papa Vinku Puljiću: 'A ti si iz trpeće Crkve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhbosanski nadbiskup karedinal Vinko Puljić komentirao je izbor Pape Franje riječima 'Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka'.

'Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra, koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička Crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora. Sigurno, ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način posebno iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo i za cijeli svijet. Papa koji vodi katoličku Crkvu, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet.',  u ekskluzivnom je razgovoru za HKR rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Šire se teorije VIDEO Neobična poruka osvanula na nebu i ostavila ljude u čudu: Papa je prognan ili zatvoren? Papa Franjo s novinarima u avionu Papa o ženama i LGBT osobama u Crkvi: "Crkva je otvorena za sve, ali..."

Osvrćući se na papinu spontanost i poniznost u prvom obraćanju, kardinal Puljić je dodao. 'Vjerujem da čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen je u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da on zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka.'

>> Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra

Što je papa Franjo rekao kardinalu Puljiću ?

Nakon izbora, Papa Franjo je osobno primao čestitke kardinala i njihovo obećanje poslušnosti, a nadbiskup Puljić je otkrio što je njemu rekao.

'Čim sam mu prišao odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle, čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja, zna odakle dolazim. Premda nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz 'Crkve mučenika, trpeće Crkve' odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju. Ja sam mu zaželio snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti u ovom vremenima vodeći Crkvu, jer ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu, kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti', rekao je vrhbosanski nadbiskup o svome razgovoru s novoizabranim Papom.

'Ime Franjo je poruka čitavoj Crkvi'

Iako iščekujemo papino tumačenje imena Franjo, koje je uzeo, kardinal Puljić misli da je time želio uputiti posebnu poruku franjevačkom redu, ali i cijeloj katoličkoj Crkvi.

'U jednostavnosti navještati i svjedočiti Evanđelje. To je zapravo i smisao njegova nastupa u kojem je pokazao da upravo takav želi biti.'

Kardinal Puljić komentira i intenzivnu molitvenu potporu cijele Crkve, koja je pratila kardinale u izboru 266. pape.

'Od najmanjeg čovjeka, pa do najviših crkvenih struktura, svi su bili uključeni u tu molitvu. I mislim da sam ovaj puta u konklavama osjetio veću molitvenu povezanost, nego u onima 2005., posebno kroz tolike poruke i e-mailove koje sam dobio prije ulaska u konklave, tako da sam prema tome mogao zaključiti koliko su ljudi senzibilizirani za molitvu, da istinski Duh Sveti djeluje. I to što su molili to su i izmolili'.'

Na kraju je još kardinal Puljić u razgovoru za HKR komentirao koliko profil pape Franje odgovara onome što je o novome papi uoči izbora rekao dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano.

'I jest bit jednoga pape da sam ispovijedi vjeru i da sam utvrdi braću u vjeri. To je profil pape i zato smatram da je ovaj Papa dovoljno hrabar da unatoč svim izazovima,  velikim i ne baš bezazlenim, međutim snaga vjere može nadići sve te izazove i Crkva će pobijediti svjedočeći i ostajući vjerna Bogu.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene