Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstveni simpozij

Papa: Bošković treba biti uzor svim znanstvenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni znanstveni simpozij o poznatom hrvatskom i svjetskom znanstveniku i isusovcu Ruđeru Josipu Boškoviću održan je u subotu na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu u povodu obilježavanja 300. obljetnice njegovog rođenja, u organizaciji toga sveučilišta, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH te Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, a njegove sudionike pozdravio je u Vatikanu u nedjelju i papa Benedikt XVI., priopćio je MVPEI.

Simpozij je održan pod naslovom 'Padre Ruđer Josip Bošković: cultore della verita' (pater Ruđer Josip Bošković: njegovatelj istine), budući da ga je tim riječima oslovio papa Benedikt XVI. u svom govoru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 4. lipnja ove godine. Papa je sudionike skupa pozdravio na hrvatskom jeziku u nedjelju nakon Angelusa u Vatikanu, istaknuvši kako hrvatski isusovac Bošković, čiji je cijeli život obilježila simbioza vjere i znanosti, treba poslužiti kao uzor svim znanstvenicima, navodi se u priopćenju.

U prigodi održavanja simpozija Družba Isusova i Republika Hrvatska postavile su spomen ploču pri ulazu u Gregorianu u Boškovićevu čast. 'Matematičaru, tvorcu teorije o silama u prirodi, poborniku tektonske statike, koji je svojim savjetima pokazao put za stabilnost kupole sv. Petra, izumitelju novih metoda i novih sredstava na području astronomije, optike i geodezije, pjesniku i članu Akademije Arkadia i drugih slavnih europskih Akademija, rođenom u Dubrovniku 18. svibnja 1711. i preminulom u Milanu 13. veljače 1788.', glasi natpis na ploči.

U ime MVPEI-ja na otvaranju skupa govorio je Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja, dok su u ime Družbe Isusove prigodni govor održali pater François-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriane, te pater Ante Tustonjić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. U okviru skupa otvorena je i izložba Ivice Martinovića posvećena Boškovićevom boravku u Rimu, koja je ukrašena modelom trodimenzionalne kupole bazilike sv. Petra i Boškovićeve biste čiji je autor akademski kipar Stjepan Divković.

Izlagači su na skupu bacili svjetlo na nepoznate dijelove Boškovićevog života u Rimu, a i šire, kaže se u priopćenju. Iz Hrvatske nastupili su pater Marijan Steiner, rektor bazilike Srca Isusova u Zagrebu i profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivica Martinović, v.d. ravnatelj Instituta za filozofiju, kao i hrvatski diplomat dr. sc. Stjepan Špoljarić, autor knjige Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike.

Prisjećanje na rimsko razdoblje djelovanja Ruđera Boškovića završit će svečanim euharistijskim slavljem u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, koje će večeras predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u koncelebraciji s paterom Dumortierom i hrvatskim isusovcima. Ovim znanstvenim simpozijem završava se predviđena proslava 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića u 2011. godini. MVPEI do proljeća 2012. godine još namjerava dovršiti projekt postavljanja Meštrovićevog spomenika Boškoviću nasuprot modernoj zvjezdarnici u Breri u Milanu, koju je Bošković utemeljio.

Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskom pokrajinom Družbe Isusove povesti projekt postavljanja spomen ploče u milanskoj crkvi Santa Maria Podone u kojoj je 1787. sahranjen Ruđer Bošković, ali gdje više ne postoje tragovi njegova groba. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I službeno na društvenoj mreži Papa će poslati prvi tweet 12. prosinca Slika nije dostupna Biskupska sinoda Benedikt XVI. biskupima: Treba raspiriti žar evanđelja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene