Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno zatvaranje odlagališta

Pao dogovor o smeću: Varaždin ipak neće izgledati kao Napulj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski gradski čelnici su objavili da su s Ministarstvom zaštite okoliša uspjeli dogovoriti odgodu rješenja o zatvaranju privremenog odlagališta u Brezju.

Otpad će se i dalje odvoditi na privremeno odlagalište u Brezju uz uvjet da grad odmah raspiše javni natječaj za odabir novog rješenja za zbrinjavanje novonastalog otpada.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo"

Natječaj spreman i može biti raspisan već sutra, a okončan za dva mjeseca, rekao je Habuš. Dodao je da je pronađeno rješenje i za balirani otpad, odnosno da je dogovoreno da će Grad ili najvjerojatnije ministarstvo raspisati natječaj za balirani otpad i odrediti tko će odraditi posao zbrinjavanja više od 100 tisuća bala nagomilanih na ulazu u grad. Naglasio je pritom da ostavka ministrice Mirele Holy neće utjecati na dogovor s ministarstvom.

>> Sukob taština i politički obračuni guraju Varaždin pod hrpe smeća!

U Ministarstvu zaštite okoliša vjeruju da će se taj problem riješiti na večerašnjem sastanku s prvim potpredsjednikom Vlade Čačićem. Predstavnici tvrtke T7 VIS koja je izgradila tvornicu za zbrinjavanje otpada kažu da imaju važeći Ugovor koji grad mora ispoštovati dok u gradu sve demantiraju. 'Znači svaki konstruktivni prijedlog koji mi iz svijeta poduzetništva i biznisa znamo je na jedan čedan neprofesionalan načina ignoriran', kaže vlasnik tvornice otpada Davor Patafta.

'Na neki način žele nas ucijeniti da prihvatimo da je njihovo rješenje jedino moguće. Drugo Ugovor je pod istragom Uskoka i treće da smo dobili bilo kakvu konkretnu ponudu tada bi sjeli s našim i njihovim odvjetnicima i vidjeli dali je to uopće moguće odraditi', kaže gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Komentirajući tvrdnje da nitko ne želi varaždinski otpad, Habuš je rekao da prepiska s Općinom Davor potvrđuje da su bili voljni primiti varaždinski otpad. "Zadnju prepisku primili smo u ponedjeljak oko 16 sati, da bi sljedeće jutro, kada je bila sjednica varaždinskog Gradskog vijeća koju smo na kraju prekinuli, dobili pismo bez dodatnog obrazloženja, kojim se cijela stvar stopira", rekao je Habuš dodavši da se može pretpostaviti „tko je u to upleo svoje prste“.

Istaknuo je da će se pred Vijećem u utorak naći prijedlog 15 vijećnika da se sklopi drugi dodatak ugovoru o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje, naglasivši da ga on smatra neprihvatljivim i štetnim za grad.

"Grupa vijećnika predložila je rješenje koje je identično onom koje je predložila T7 Grupa u posljednjem dopisu Gradu Varaždinu, rješenje koje je potpuno neprihvatljivo jer nije dobronamjerno i ide na štetu građana i pitanje je kako ga uopće tehnički i izvesti s obzirom da je ugovor pod istragom i da je pitanje na koji način se uopće može zadirati u njega i kakve bi to posljedice za sobom povuklo“, istaknuo je Habuš.

Gradonačelnik Habuš osvrnuo se i na konferenciju za novinare koju su predstavnici T7 grupe danas održali u Zagrebu, rekavši da su „prestrašni“ medijski pritisak i propaganda koje ta grupa provodi po drugim medijima. „Miniraju se sva naša rješenja i jednostavno se želi u javnosti stvoriti osjećaj da je jedino rješenje za varaždinsko smeće ono koje nude oni, a to naravno nije istina i zapravo nas se želi ucjeniti da se bilo kakvo rješenje s njima prihvati kao spasonosno i jedino moguće“, kazao je Habuš dodavši da gradom kruže glasine i o "kupovini vijećnika da bi do toga došlo".

„Ja i moji zamjenici dobili smo mandat od gotovo 70 posto građana da riješimo problem i briga sa smećem je prije svega moja briga, a ne briga T7 grupe koja u tom slučaju gleda i štiti isključivo svoje interese, pod krinkom javnog interesa, za razliku od mene koji zastupam i štitim isključivo javni interes“, poručio je Habuš. (D.B./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene