Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je radila Predsjednica?

TAJNOM OBAVIJENI POSJET SAD-U Pantovčak bez odgovora, je li MVEP uopće znao za putovanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala se vratiti iz tajnom obavijenog petodnevnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama. No, je li stigla u Hrvatsku - službeno se ne zna. Njezin Ured nije nam odgovorio na to pitanje.

U Dnevniku smo prvi još u ponedjeljak izvještavali o nedorečenim okolnostima tog putovanja, no detalji se i dalje skrivaju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

Na Pantovčaku i dalje tajanstveni. Nema odgovora ni je li se predsjednica iz Amerike - vratila.

I u petak smo uputili službeni mail Uredu predsjednice s pitanjima gdje je sve predsjednica bila, s kojim ljudima se konkretno susrela i zašto, koja je bila svrha, ali i korist za državu. Tražili smo i podatke o troškovima putovanja, ali ni peti dan s Pantovčaka odgovora nema.

A dužnost i obveza predsjednice je da građane obavijesti o svojim putovanjima, osobito ako je riječ o službenim, na račun poreznih obveznika, upozorava Gordana Vilović.

"Ne radi se ni o kakvoj tajnoj diplomaciji da bi bili ugroženi nacionalni interesi ako bismo znali s kim se je srela", kaže profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović.

A da senator Rubio nije objavio fotografiju ne bismo znali ni da je riječ o službenom posjetu.

"Kod službenih posjeta, uvijek imate domaćina, s obzirom na njezin rang to je ili predsjednik Amerike ili eventualno potpredsjednik Amerike, a u ovim trenutnim prilikama, sasvim bi bilo primjereno da je imala i sastanak s izabranim predsjednikom Amerike koji tek treba preuzeti svoju dužnost'', kaže bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

Susrete na nižim razinama, poput sastanka s članovima Kongresa, objašnjava Klisović, trebali bi obavljati ili izaslanici predsjednice ili članovi Vlade.

Jesu li u Ministarstvu znali za putovanje?

Ministarstvo vanjskih poslova u skladu sa svojim ovlastima surađuje s predsjednicom oko vođenja vanjske politike, no oni su i u petak odbijali odgovoriti na naša pitanja.

Pitanje je jesu li u oni uopće znali za ovo putovanje.

"S obzirom da se premijer i ministar vanjskih poslova nisu očitovali očito je da nisu bili upoznati, što još više dovodi u sumnju prirodu tog posjeta", smatra Klisović.

"Mislim da se oni dogovaraju što će kazati da ujednače sve to skupa, vjerojatno kad se Predsjednica odmori od puta sigurno ćemo saznati nešto malo više'', kaže profesorica Vilović.

A Vlada se, kaže, našla u situaciji da umanjuje štetu koja je, skrivanjem detalja putovanja, napravljena.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene