Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od nadležnih traže istinu

Panika u Kaštelima: Oboljevaju li naša djeca od tumora zbog zagađenja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trećina djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj živi na području Kaštela i Splita. Ta je statistika užasnula roditelje.

Dr. Mihovil Biočić, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Kaštela, iznio je na sjednici kako je na području Kaštela i Splita u 10 godina 130 djece oboljelo od malignih bolesti, a u ostatku Hrvatske još 260. No, Zavod za javno zdravstvo ima drugačije podatke. Kažu kako je u cijeloj Hrvatskoj u 10 godina nažalost oboljelo više od 2.000 djece od kojih u splitskoj županiji 250.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Ipak, Biočićeva izjava je izazvala veliku uznemirenost kod stanovništva pa se u Kaštelima danas pojavila grupa prosvjednika pred Gradskom upravom.

'Ne možemo ne reagirati, ali ako to nije točna brojka onda je to uznemiravanje javnosti. Zato hitno trebaju reagirati Zavod za javno zdravstvo i resorno ministarstvo', kazao je gradonačelnik Kaštela Joško Berket

Kaštelani se obrušili jedinu preostalu tvornicu koja radi

U Udruzi djece oboljele od malignih bolesti Sanus kažu da je zaista povećan broj oboljele i umrle djece. Kaštelane to dodatno plaši. 'Ovdje ne rade analizu tla i zraka, a do analiza koje ima HZZO mi nikada nismo uspjeli doći'. 

Kaštelani su se danas opet obrušili na jedinu preostalu tvornicu koja radi - cementaru Cemex. Protive se i najavi da će mala vojna luka Brižine u Kaštelima postati baza za gorivo. Boje se dolaska velikih ratnih brodova i novih zagađenja. Gradonačelnik tvrdi da nema straha.

'Mogu i Amerikanci doći po gorivo, ali samo benzin i dizel, ne i atomsko, hidrogensko i druga goriva', kazao je gradonačelnik.

Tvornice Jugovinil i Adriachem propale su i zatvorile svoja vrata. No, zna se da je u moru nataloženo svašta. More izgleda čistije, Kaštelani se tu kupaju i love ribu. A brojke o oboljelima plaše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene