447434
447434
447434
447434
447434

Pametno u Rijeci: Za nastavak kurikularne reforme, reformu lokalne samouprave i porezno rasterećenje

  • , 22.08.2016., 12:25
  • Autor:
  • komentara

Stranka Pametno predstavila je u Rijeci svoj program za izvanredne parlamentarne izbore, uz poruku kako je potrebno omogućiti nastavak kurikularne reforme, reformu lokalne i područne samouprave te smanjenje poreznog opterećenja.

 
 
 
 
Ivica Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook)
Ivica Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook)

Stranka Pametno predstavila je u ponedjeljak u Rijeci svoj program za izvanredne parlamentarne izbore, uz poruku kako je potrebno omogućiti nastavak kurikularne reforme, reformu lokalne i područne samouprave te smanjenje poreznog opterećenja.

Tajnik stranke Pametno Ivica Puljak rekao je da izlaze na izbore u svim izbornim jedinicama te da je to najbrže rastuća stranka u Hrvatskoj, s 48 posto žena na izbornim listama. "Zalažemo se za vrijednosti moderne liberalne demokracije, za zaštitu ljudskih prava, antifašizam, javno zdravstvo i školstvo dostupno svima", rekao je. U stranci, kaže, žele uređeno društvo i pravnu državu u kojoj će svatko biti plaćen za svoj rad.

Puljak je istaknuo i kako program stranke Pametno ne pogoduje niti jednoj interesnoj skupini te da je u interesu svih građana. Zalažu se da se strategija obrazovanja posve provede te da se kurikularna reforma nastavi na mjestu na kojem je prekinuta.

Nada se da će građani prepoznati njihov program i ideje i očekuje da će stranka moći formirati svoj klub u Saboru. Rekao je da im je važno da njihovi politički ciljevi budu ispunjeni, da sebe ne vide u koaliciji sa strankama koje sada vode ovu Vladu koja je, kažu, u osam mjeseci odvela Hrvatsku unatrag. Ističu i kako ne dijele s njima njihove vrijednosti i vizije društva uopće. Ocijenio je i kako Narodna koalicija u zadnje vrijeme relativizira vrijednosti, pa ako ih se pita da se odrede primjerice oko Branimira Glavaša, nikada neće dati direktni odgovor, jer, tvrdi, i oni nešto kalkuliraju, da bi s njim sutra mogli surađivati. "Nama je to neprihvatljivo, za nas su ljudske vrijednosti neprikosnovene i tu nema relativiziranja", naglasio je Puljak dodavši da su im strani politički modeli klijentelizma i podobnosti.

Prvi na listi u 8. izbornoj jedinici Saša Zelenika rekao je da je u ekonomskom dijelu programa naglašena potreba za poreznim rasterećenjem, da je moguće smanjenje javnog duga na razini od 2 posto BDP-a na godinu te da bi se parafiskalni nameti mogli nizom mjera smanjiti za tri milijarde kuna u sljedeće tri godine, što bi omogućilo i bolje korištenje EU fondova.

S tim u vezi je i bolji ustroj lokalne i područne samouprave, rekao je Zelenika i dodao da se pokazuje kako bi optimalan ustroj bio onaj u kojemu bi bilo pet regija, odnosno četiri regije i Grad Zagreb te 123 urbana centra, sadašnje općine i gradovi. Tako bi se, smatra, omogućila fiskalna decentralizacija, smanjio bi se broj ljudi u lokalnim samoupravama, a mnoge njene funkcije, primjerice u zdravstvu i školstvu, bi se unaprijedile.

Zelenika je naglasio da u stranci Pametno smatraju kako se mandati lokalnih čelnika trebaju ograničiti na dva mandata, po tzv. "principu demokratske higijene", jer da ima primjera kada neki lokalni čelnici, koji su na vlasti po 15 ili 20 godina, gube perspektivu što treba raditi, a na bilo koju vrstu kritike nervozno reagiraju, smatrajući da su nezamjenjivi i nepogrešivi.

Zelenika je rekao i kako u stranci drže da se uskrata sredstava, kao što je bio slučaj s izdavačkom kućom talijanske nacionalne manjine EDIT i glasilom La Voce Del Popolo više ne smiju događati.

Predstavnici Stanke Pametno još su naveli da generator razvoja, uz državu, treba biti i privatni sektor, da tržište rada treba rasteretiti, poreznom politikom destimulirati rad na crno, a pravosuđe reformirati nizom mjera. Zalažu se da se primanja građana oporezuju tako da se ukupna primanja do milijun kuna oporezuju po stopi od 20 posto, a ona iznad milijun kuna po stopi od 40 posto. Najavili su sutrašnje predstavljanje izborne liste u 1. izbornoj jedinici, na kojemu će predstaviti i svoj prijedlog proračuna za sljedeću godinu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se