Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duboizan potez Ministarstva znanosti

'Pametna' ploča stoji 32 tisuće kuna, a nitko je ne koristi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrazovanja za 300-tinjak škola u Hrvatskoj kupilo je takozvanu pametnu ploču. Računalom je povezana s internetom pa joj je glavna prednost interaktivno učenje. Samo jedna pametna ploča stoji više od 30 tisuća kuna, a pojedinim školama poput zagrebačke XIII. gimnazije unatoč visokoj cijeni nije korištena niti jednom.

Pametna ploča u učionici zagrebačke 13. gimnazije otkako je stigla prije četiri mjeseca, stoji samo kao ukras. Što sve pametna može za razliku od stare zelene učenici još nisu doznali, iz više razloga, kaže ravnatelj. 'Fali jedno 20-ak metara kabela, fali stropni nosač, a i problem oko električne instalacije. Za tu pametnu ploču treba i adekvatan softver, a trebaju i adekvatno obučeni profesori', dodaje ravnatelj Želimir Čečura.

Pročitajte i ovo Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 kako će preživjeti? Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova" Slika nije dostupna idu prema planu Ministarstvo se oglasilo o programima za transplantaciju organa: "Rezultati ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti"

Neiskorištena, a skupa. Pametna ploča stajala je 32 tisuće kuna. Ministarstvo obrazovanja dosad je kupilo po jednu za 305 škola. A većina njih, tvrdi ravnatelj, uopće je ne koristi.

U petnaestoj gimnaziji nisu se mučili s pametnom pločom. Koriste je već dvije godine. Nastavnici su svladali tehnologiju, a i učenicima je interaktivan prikaz gradiva zanimljiviji. Manje pisanja, više ilustracija. 'Brže se radi s njom, ne moramo koristiti običnu ploču, prezentacije su jednostavnije', kaže jedan od učenika.

U Ministarstvu obrazovanja tvrde kako im nije stigla ni jedna pritužba na pametnu ploču. Uz to ističu kako većina škola koristi tu ploču pa oko deset milijuna kuna nije bačeno u vjetar.

Da ploča sutra i proradi teško bi je mogli koristiti, jer XIII. gimnazija nema novca za zavjese, a i stare instalacije ne mogu podnijeti svu tu tehniku, dodaje ravnatelj.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene