Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabiji rezultat

Pali smo na ljestvici globalnog mirovnog indeksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je 27. zemlja svijeta po globalnom mirovnom indeksu.

Hrvatska je 27. zemlja svijeta po globalnom mirovnom indeksu za 2015. koji svake godine sastavlja Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sjedištem u Australiji i SAD-u.

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume"

U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pala za jedno mjesto na ljestvici koja se objavljuje već devetu godinu, a ocjenjuje mir u 162 zemlje na temelju 23 indikatora - od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima. Indeks pokriva 99,6 posto svjetske populacije.

Hrvatska ima prosječnu ocjenu 1,55 (ocjena jedan najbolja, pet najlošija), a najbolje je ocijenjena (1,0) u kategorijama broja ubojstava, upletenosti u međunarodne sukobe, političkom teroru, uvozu i izvozu oružja, terorizmu i broju raseljenih. Najlošije ocjene (3,5) Hrvatska je dobila u kategoriji broja policijskog i sigurnosnog osoblja, te u kategorijama percepcije kriminaliteta i pristupa oružja (3,0).

Europa je zadržala položaj najmirnije regije: 15 od 20 vodećih zemalja po indeksu mira s tog je kontinenta.

Tri najmirnije zemlje svijeta su Island, Danska i Austrija. Slijede Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Australija, Japan i na desetom mjestu Češka.

Hrvatska 60. zemlja na svijetu po miroljubivosti

Sirija je i dalje na dnu ljestvice, a ispred nje su Irak i Afganistan.

Od susjednih zemlja Slovenija je petnaesta, Mađarska 22., Italija 36., Srbija 46., BiH 53., a Crna Gora je na 57. mjestu. Među zemljama EU-a najlošije je plasiran Cipar, na 68. mjestu, a na europskom kontintentu najgore stoje Kosovo na 69., Makedonija na 71. mjestu, te Ukrajina koja je 150.

Sjedinjene Države su na 94. mjestu, Kina na 124., a Rusija na 152. mjestu.

IEP u pratećoj analizi navodi postojanje sve veće razlike u indeksu mira između bogatih europskih zemalja i siromašnih zemalja u Africi i na Bliskom istoku, upletenih u eskalirajuće građanske ratove i stalnu izbjegličku krizu, što dovodi do "sve veće podjele u svijetu" po tom kriteriju.

"Intenzitet oružanih sukoba dramatično se povećao. Broj ubijenih u sukobima na globalnoj je razini narastao 3,5 puta, od 49 tisuća 2010. do 180 tisuća prošle godine", navodi IEP naglašavajući da sukobi odnose 13 posto globalnog BDP-a.

"Prošlu su godinu obilježila dva suprotna trenda: s jedne strane mnoge zemlje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ostvarile su povijesnu razinu mira, dok su druge zemlje, posebno na Bliskom istoku, postale mnogo nasilnije".

Džihadizam islamskih ekstremista glavni je uzrok oštrog porasta broja ubijenih u oružanim sukobima prošle godine, navodi IEP, dodajući da je samo u Siriji ubijeno 70 tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene