Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na traktorima

Pale gume, blokiraju prometnice i luke: Stotine prosvjednika okupiralo Barcelonu

Aktualno Galerija Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 4 Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 3 Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 2 Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 1 Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 4 Galerija 1/5 >>
Nastavljaju se prosvjedi europskih poljoprivrednika. U Španjolskoj blokiraju prometnice i pale gume. Nezadovoljni su visokim troškovima, birokracijom i konkurencijom iz zemalja izvan Europske unije.

Španjolski poljoprivrednici nastavljaju blokadu ključnih autocesta. Blokirali su i pristup lučkim terminalima. Stotine njih na traktorima su ušle u drugi najveći grad u zemlji, Barcelonu.

Felipe Domenech, poljoprivrednik prosvjednik, kaže kako samo žele biti konkurentni. "Ono što tražimo je da možemo konkurirati voću koje dolazi iz drugih zemalja s uvjetima i regulativom koja nema veze s našom. To je potpuno nepoštena konkurencija i ono što tražimo je ako voće stiže iz inozemstva, trebalo bi doći pod istim uvjetima. Ništa više". 

Poljoprivrednici u nizu europskih zemalja već tjednima prosvjeduju nezadovoljni visokim troškovima, birokracijom i konkurencijom iz zemalja izvan Europske unije. Prošli tjedan su Europski parlament u Briselu gađali jajima, a ispred zgrade palili vatre. Europski političari pokušavaju im poslati poruke da ih čuju te da nisu neosjetljivi na njihove probleme, ali konkretna rješenja se zasad ne čuju.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV Tražit će raspuštanje Sabora Sandra Benčić o prosvjedu i novom šefu DORH-a: "Sve Turudićeve laži i muljanja sada su postali Plenkovićevi"

Iratxe Garcia Perez, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu, poručuje: "Ono što je potrebno je jamčiti da su proizvodi koji dolaze iz trećih zemalja podvrgnuti istim pravilima proizvodnje koje primjenjujemo na svoje poljoprivrednike u Europskoj uniji". 

Europska komisija je pokrenula dijalog s predstavnicima poljoprivrednika. Kako bi ublažila nezadovoljstvo, odustala je od plana o prepolovljavanju uporabe pesticida u Uniji. Također je odustala i od objave preciznih ciljeva smanjenja ispuštanja štetnih plinova u poljoprivredi kako bi se ostvario plan o ukupnom smanjenju za 90 posto do 2040. godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene