Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topografska karta

Pahor: Prosvjed zbog hrvatskog zemljovida je dostatna mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova službeno prosvjedovalo Hrvatskoj zbog topografske karte hrvatskoga Geodetskog zavoda na kojoj je kao granica na moru ucrtana crta sredine u Savudrijskoj vali, ali da druge, oštrije mjere što ih predlaže slovenska oporba, nisu potrebne.

O graničnom prijeporu, pa i onom na moru, ionako će odlučiti arbitražni sud jer su se dvije države složile da se riješi arbitražom, izjavio je Pahor novinarima. Odgovarajući na njihova pitanja na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, Pahor je rekao da je Slovenija prosvjedovala zbog zemljovida hrvatskoga geodetskog zavoda i da je to 'sasvim dovoljno'.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Slika nije dostupna Sanader: 'Podobnikov zemljovid je lakrdija'

Slovenska oporba od njega zahtijeva 'odlučnije korake', pa i da od Hrvatske zatraži izjavu kako Sloveniji pripada izlaz na otvoreno more, inače da se Pahorova vlada povuče iz arbitražnog procesa. Oporba tvrdi da je Hrvatska i u najnovijem slučaju 'prijepornim zemljovidom' pokazala da prejudicira granicu u svoju korist i čini 'jednostrane korake', stavljajući Sloveniju pred gotov čin, bez obzira na arbitražni sporazum kojemu se oporba protivila, a Pahor ga prihvatio.

>> Strka u Sloveniji: 'RH je jednostrano riješila granični spor'

'O granici na moru, koja još nikad nije bila određena, neće odlučivati ni hrvatski ni slovenski geodetski zavod, nego arbitražni sud koji će uskoro početi postupati i tako riješiti 20-godišnji prijepor', rekao je Pahor, dodavši da zato odlučniji koraci koje zahtijeva Slovenska demokratska stranka (SDS) nisu potrebni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene