Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljno o odnosima

Pahor: Problem između nas je što se akumulirala strast i negativna energija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko-slovenski dogovor o arbitraži model je kojim bi se i druge zemlje regije morale poslužiti u rješavanju međusobnih problema i to prije nego što dođu do samog kraja pregovaračkoga procesa, rekli su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nakon bilateralnog sastanka na marginama Croatia Summita 2011 u Dubrovniku, tijekom kojeg su dogovorili i nastavak tzv. Brdo procesa u rujnu.

'Način na koji smo riješili problem koji je punih 18 godina stajao na stolu neriješen, bez ikakve vizije o tome kad bi se mogao riješiti, jest primjer drugima', rekla je Kosor o hrvatsko-slovenskom dogovoru o arbitraži o spornim graničnim pitanjima zbog kojih su hrvatski pregovori s Europskom unijom neko vrijeme bili blokirani.

'Problem je bio u tome što se između dviju zemalja akumulirala strast, negativna energija i nespremnost na rješenje pitanja koje se možda moglo riješiti na početku devedesetih', rekao je Pahor. Po Pahorovim riječima, važno je da druge zemlje ne dođu u situaciju da im takvi problemi blokiraju približavanje EU-u. 'Da se ti problemi ne bi ponovili kod drugih zemalja, naglašavam koliko je važno da se prije završetka pregovaranja ta pitanja politički riješe', rekao je.

Pahor i Kosor dogovorili su se i o novom susretu u sklopu Brdo procesa, nazvanog po Brdu kod Kranja, u kojem se sastaju čelnici svih zemalja zapadnog Balkana. 'Razgovarali smo o procesu Brdo koji smo zajednički pokrenuli. Ako sve bude išlo po planu', rekla je hrvatska premijerka, idući će sastanak'vjerojatno biti u rujnu'.'Bit će pozvani svi koji su bili pozvani i na prvi takav sastanak', rekla je.'Vjerujem da možemo doista stvarno i djelatno pomoći susjedima na njihovu europskom putu', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Summit prošao iznimno uspješno

Croatia Summit 2011. bio je iznimno uspješan, a i u bilateralnim je sastancima dogovarano kako hrvatsaka može pomoći zemljama regije u njihovu približavanju Europskoj uniji, rekla je premijerka Kosor na završnoj konferenciji za novinare na kraju Croatia summita u subotu u Dubrovniku.

Kosor se tijekom dvodnevnog Croatia Summita sastala između ostalih i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom te s belgijskim premijeom Yvesom Letermeom. 'Dogovarali smo se na bilateralnim sastancima o tome kako Hrvatska može pomoći zemljama jugoistočne Europe da se zaista sadržajno i u punini pripremaju za svoj europski put', rekla je Kosor.

Hrvatska je premijerka rekla kako je sa sugovornicima razgovarala i o sljedećim koracima koje Hrvatska mora poduzeti prema potpisivanju pristupnog sporazuma i poslije prema ratifikaciji. 'Od svih sam dobila uvjeravanja da će to biti brzo', rekla je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene