Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi možemo biti zadovoljni'

Pahor čestita Hrvatskoj na skorom završetku pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je veliko zadovoljstvo očekivanom izjavom kojom će šefovi država i vlada članica Europske unije pozvati Europsku komisiju na zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja ovoga mjeseca te je čestitao Hrvatskoj na tom uspjehu.

'To je razlog za veliko zadovoljstvo. Čestitam hrvatskoj vladi na tom izuzetno važnom događaju, prijelomnom za hrvatsku povijest i budućnost', rekao je Pahor na konferenciji za novinare u Ljubljani pred odlazak na dvodnevni sastanak na vrhu EU-a.

Očekivana izjava kojom će se Europska komisija pozvati da se zaključe pregovori s Hrvatskom do kraja lipnja, nakon čega će uslijediti potpisivanje pristupnog sporazuma i izjašnjavanje hrvatskih građana o članstvu u EU na referendumu, velik su uspjeh mađarskog predsjedništva, ali i uspjeh i razlog za zadovoljstvo za sve susjedne države, pa i za Sloveniju, rekao je Pahor.

Slovenski je premijer dodao da će zajednička izjava voditelja Europske unije kojom se poziva na zaključenje pregovora s Hrvatskom biti važan događaj i za cijelu Europsku uniju, te one koji vjeruju u zajedničku i sigurnu europsku budućnost.

Pahor je naglasio da je Hrvatska u procesu približavanja i pregovora s EU-om 'ispunila brojne zadaće i obveze' koje omogućuju završetak pregovora, a izrazio je zadovoljstvo i velikim napretkom do kojih je u zadnje dvije godine došlo u slovensko-hrvatskim odnosima.

Ne samo da je arbitražnim sporazumom riješen način rješenja graničnog prijepora nego su riješeni ili se rješavaju i ostala pitanja koja su bila neriješena 18 godina, pojasnio je.

'Završetkom hrvatskih pristupnih pregovora svi možemo biti zadovoljni', rekao je Pahor.

Pahor nije odgovorio na pitanje novinara hoće li se danas ili sutra u Bruxellesu sastati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a kao ilustraciju dobrosusjedskih odnosa Slovenije sa svim susjednim državama naveo je sutrašnje sudjelovanje predsjednika četiri susjedne države na središnjoj proslavi u Ljubljani kojom će se obilježiti 20. obljetnica proglašenja samostalne Slovenije.

Na njoj će na poziv slovenskog predsjednika Danila Tuerka sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'To je činjenica koju nikako ne treba podcjenjivati', rekao je Pahor u vezi visoke nazočnosti iz svih susjednih država na slovenskoj državnoj proslavi. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene