Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boji se otpora i iz Hrvatske

Pahor: Arbitraža ide na ruku Slovencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pahor se boji da će protiv arbitražnog sporazuma na referendumu agitirati i dio hrvatske politike, jer sporazum ide 'Slovencima na ruku'.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor je iznio bojazan da će protiv prihvaćanja arbitražnog sporazuma na referendumu u Sloveniji agitirati i dio hrvatske politike koja smatra da je arbitraža nepovoljna za Hrvatsku. Govoreći u Kranju, Pahor je izjavio kako je arbitražni sporazum s Hrvatskom 'velik uspjeh slovenske politike'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more

Istodobno, izrazio je bojazan da će se tijekom kampanje uoči referenduma slovenskim oporbenim strankama pridružiti dio hrvatske politike i 'establishmenta' koji smatraju da je Sloveniji ponuđen prevelik ustupak. 'Oni će učiniti sve da referendum u Sloveniji propadne', rekao je Pahor, dodajući da je hrvatska politika odbila tzv. drugi Rehnov prijedlog na kojemu se temelji i sadašnji arbitražni sporazum. Suprotstavio se i navodima hrvatskih medija kako će arbitražni sud donijeti presudu o granici samo po pravilima međunarodnog prava. Prema njegovim riječima, arbitražni sporazum navodi i kriterije koji se tiču pravednosti i utvrđivanja svih okolnosti, što Sloveniji po njegovim tvrdnjama ide na ruku.

'Radi se o velikom uspjehu slovenske politike'

Pahor smatra da mu je, zahvaljujući interesu Hrvatske da uđe u Europsku uniju, uspjelo postići ono što nije uspjelo ranijim predsjednicima slovenskih vlada. Riječ o velikom uspjehu slovenske politike, tvrdi Pahor koji smatra da arbitraža Sloveniji otvara mogućnost da 'vrati stanje na granici' kakvo je bilo prilikom osamostaljenja dviju država, da dobije kontakt s otvorenim morem i pravedno rješenje za granicu na kopnu. 'Mi smo Hrvatskoj na stol dali poštenu ponudu kako okončati blokadu. Arbitražni sporazum daje zadaću arbitrima da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem, a to što će arbitraža uvažiti stanje na granici koje je bilo 25. lipnja 1991. godine znači i kontakt Slovenije s otvorenim morem', rekao je Pahor pozivajući prisutne da na referendumu glasuju za konačnu potvrdu sporazuma.

>> Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more

Sadašnja prilika za Sloveniju, koju joj nudi arbitražni sporazum, ne može ponoviti jer će Hrvatska uskoro završiti pregovore s Europskom unijom, a odbacivanje arbitraže Sloveniju bi dovelo u neugodan položaj u međunarodnoj javnosti, smatra predsjednik slovenske vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene