442625
442625
442625
442625
442625

Ilegalni berači smilja haraju zadarskom županijom, lokalci uzeli oružje u ruke

Ilegalni berači aromatičnog bilja, smilja, prevršili su svaku granicu s lokalnim stanovništvom na Pagu, a lokalci tvrde, ako se ilegalna berba nastavi, netko bi mogao i stradati.

 
 
 
 
Prosvjed zbog smilja (FOTO: Dnevnik.hr) - 6
Prosvjed zbog smilja (FOTO: Dnevnik.hr) - 6

Pažani su prije nekoliko dana uzeli stvari u svoje ruke s ilegalnim beračima smilja na njihovim parcelama te im na području Povljana postavili zasjedu. Puteve su im blokirali vatrogasnim vozilima te ih zaplašili hicima iz vatrenog oružja u zrak.

"Istina je, ljudi su uzeli oružje u ruke. Bilo je to prije pet-šest dana, od Smokvice prema Poljani. Vatrogasnim vozilima su im zablokirali cestu. Bilo ih je dvadesetak. Ali nisu pucali na njih, pucali su u zrak, da ih preplaše", priča jedan od mještana za portal zadarski.hr.

"To je glavni problem. Otjeramo ih s jednog mjesta, a sutradan dođu drugi, na drugo mjesto. Kod nas su došli nakon Povljane, kod Velikog blata prema Vlašićima. Nas je bilo desetak, a njih pet-šest odraslih i pet-šest djece. Autima smo im blokirali put i pokušali otjerati kamenjem i vikom, ali oni su se uspjeli probiti kroz nas. Kad su nas vidjeli, pokrcali su se u kombi i dva automobila i nagazli po gasu. Da se nismo izmakli, sve bi nas pregazili", nastavio je isti mještanin Dinjiške.

Za policiju kažu, da ne radi svoj posao kako treba, jer ilegalcima zapljene smilje, a mještanima napišu prijave. "Ali koja korist od toga, kad nitko od njih nema vozačku, prijavljeni su na adrese u Karlovcu i Ogulinu, a kod sebe nemaju novaca da plate kaznu. I još se štite djecom", kaže isti mještanin.

Najviše ilegalnih berača dolazi s područja Karlovca i Ogulina, a rat s njima vodi se i u zaleđu Sv. Filipa i Jakova, gdje su ilegalci posjekli nekoliko tisuća grmova smilja te počinili ogromnu štetu.

Jedan mještanin tvrdi da su mu posjekli smilje za vrijeme utakmice Hrvatska - Portugal na Euru. "Šteta je nekih pet tisuća kuna. Nije, kao, puno. Ali da mi netko ukrade auto, ja bih ga pljusnuo. Zabog smilja, ubit ću ga", kaže taj mještanin za zadarski.hr.

Dodaje kako oružje nema te da kad dolazi na svoju parcelu glasno zatrubi automobilom, kako bi ga kradljivci mogli čiti i pobjeći na vrijeme te da se izbjegne konflikt.

Mještani u zadarskoj županiji svake godine od 15. lipnja počinju rat s ilegalnim beračima smilja. Sve više razmišljaju poput Amerikanaca te poručuju - ako netko krade njihovu imovinu, neće se više dobro provesti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se