Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad je na 6,62 kune

Pada švicarski franak, a s njime i glavobolje korisnicima kredita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski franak koji već mjesecima zadaje glavobolje korisnicima kredita konačno bilježi pad.

I danas su se sastali bankari s predstavnicima Vlade oko pomoći građanima s kreditima u švicarskim francima. Ovaj tjedan, a vrlo vjerojatno sutra, Vlada bi trebala izaći i službeno s konkretnim mjerama pomoći.

Pročitajte i ovo Dokumenti Čeka se odluka Vrhovnog suda Agonija sa švicarskim frankom se nastavlja: "Da me netko sad natjera da ponovno prođem kroz sve ovo, ja to ne bi mogao" Slika nije dostupna Rizično poslovanje Za otplatu kredita Hrvati daju i preko 100% mjesečnih primanja!

Nova i svakako dobra vijest za građane je pad švicarskog franka. Prema tečaju Hrvatske narodne banke koji se primjenjuje od sutra on će iznositi šest kuna 62 lipe. Daleko je to od povoljnog tečaja, ali i znatno bolje od prošlog tjedna kada je iznosio preko sedam kuna. Mjere švicarske narodne banke očito su urodile plodom i zahvaljujući isključivo njihovoj borbi franak je počeo padati.

Pokušaj borbe već tjednima događa se i u Hrvatskoj. Vlada i bankari traže rješenje. neslužbeno, dogovor je smanjenje kamata, fiksiranje tečaja na 5.80 i te razlika kroz balon kredit. Kako doznajemo, bankari i Vlada su se i danas sastali. vrlo vjerojatno kako bi finalizirali same detalje. Službena objava očekuje se možda i sutra. građani s nestrpljenjem čekaju hoće li već iduće rate osjetiti olakšanje. Problematika zbog švicarskog franka dovela je u pitanje mnoge stvari, prije svega kreditiranje s valutnom klauzulom, kamatne stope i slično.

Krediti s valutnom klauzulom popularniji su od kunskih. Stručnjaci su na takve kredite, zbog kojih su se građani žalili i Ustavnom sudu, davno upozoravali. 'Ako je nešto važno, a to je da se pothitno donese zakon da je jedina valutna klauzula dopustiva u Hrvatskoj euro. Do onda kada je kuna vezana uz euro', kaže Guste Santini, ekonomski analitičar.

Problemi sa švicarskim frankom doveli su u pitanje i opravdanost kamatnih stopa. Građani ih smatraju previsokima, a u ugovorima ostaje nepoznanica pod kakvim uvjetima banka dobiva zajmove pa se svako povećanje čini neopravdanim. 'Samo je postojala obavijest da se kamate dižu, nikakva argumentacija, nikakva transparentnost', smatra Božo Ivošević iz udruge Franak.

Franak je tako natjerao više od 130 tisuća građana u očaj, broj neplaćenih rata se povećava. Bankari i Vlada još bez službene objave pomoći. 'Bit će ovaj tjedan sastanak kako sam rekla i vjerujem da ćemo i taj problem riješiti', istaknula je premijerka Kosor. 'Mislim da će na kraju nama u korist ići rješenje koje se donese osamsto kilometara zapadnije od grada Zagreba, rješenje koje nudi i provodi Švicarska narodna banka', ističe Ivošević.

Upravo njihovi potezi franak su uspjeli spustiti ispod sedam kuna. Vlada bankarima teško može postavljati ultimatum kada se i sama kod istih zadužuje. Čak i ona jedina u domaćem vlasništvu za građane nije imala ništa povoljnije uvjete. 'Poštanska banka je mala banka i ne spada među prvih pet banaka. Prema tome, što može jedna mala banka u odnosu na divove', pita se Santini. Građanima koji se bore s frankom preostaje da se još neko vrijeme strpe.

Iz Hrvatske narodne banke oglasili su se priopćenjem. potvrdili su da je guverner Rohatinski zbog zdravstvenih problema nakratko završio u bolnici, ali naglašavaju da rad HNB-a time nije ugrožen. Već sutra guverner će, potvrdili su biti na poslu. Podsjećamo, Hrvatska narodna banka također se uključila u pregovore s Vladom i bankarima oko švicarskog franka i nadgledaju cijelu situaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene