Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Drugi mjesec zaredom

Pad i dalje 2,5 posto: Ukidanje nulte stope PDV-a već od 1. siječnja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ekonomija i dalje pada. I drugi kvartal ove godine za 2,5 posto.

I tako već šest kvartala otkad smo u recesiji. Pada i industrijska proizvodnja i to već peti mjesec zaredom. Podsjetimo, premijerka je jučer braneći rebalans poručila kako polako idemo prema onome što se zove početak izlaska iz krize. No, recesija i dalje traje, a nažalost nema nekih znakova oporavka. Doduše, izgleda da počinjemo padati s padobranom, nema više onog strmog pada, ali tek treba vidjeti hoćemo gi krenuti prema gore ili ostati pod vodom. Posljednji podaci za kretanje industrijske proizvodnje pokazuju da smo kroz zadnje dvije godine krenuli krenuli s padom od 6,7 posto, godinu smo počeli s padom 0d 4,5 posto, a u dva zadnja mjeseca smo na 2,5 posto.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

>> Šuker: Ponekad kriza dobro dođe, moramo biti odgovorni

No, za otplatu kredita treba nam rast od 4 do 6 posto, pa s padom od 2,5 posto koji bilježimo još smo pod vodom, a spomenuti rast je još uvijek samo san. Šukerova najava u Dnevniku Nove TV da plaće i mirovine u iduće dvije godine ostaju 'zacementirane' obuhvaća više od milijun i pol stanovnika. U posljednjih 7 godina upravo je državna administracija najbolji primjer gdje se, kako neki procjenjuju, previše trošilo. Imamo desetke  novih agencija, višak zaposlenih, a sve to košta, pogotovo privatni sektor.

Na jednog iz privatnog sektora ide jedan umirovljenik i korisnik proračuna

Za otplatu kredita treba nam rast od 4 do 6 posto, pa s padom od 2,5 post još smo pod vodom, a spomenuti rast je samo san Kad se pogleda državna administracija kroz posljednjih sedam godina vladavine HDZ-a, od 2003. godine sa 12 milijardi i 770 milijuna kuna plaće su otišle na gotovo 18 milijardi, a prosječna plaća sa 4.232 na 5.145 kuna. To je nemoguće isfinancirati i pitanje je hoće li se moći izdržati. Tu je i veliki problem sve većeg broja umirovljenika. Pitanje je hoćemo li uskoro u mirovinskom fondu imati sredstava za isplaćivanje mirovina onima koji su sada umirovljenici, da se ne govori o onima koji će u mirovinu tek otići. U posljednjih nekoliko godina došli smo do poražavajućeg omjera zaposlenih i umirovljenika od 1:3. Kada maknemo državnu administraciju na stranu, tada jedan zaposleni u privatnom sektoru mora osigurati primanja za jednog umirovljenika i jednog korisnika državnog proračuna.

Samo 11 posto radilo 40 godina

Teško da će to još dugo biti izdrživo. Isplaćeni dug umirovljenicima također je ogroman novac, a izdvajanja za mirovine u iznosu od 24 mijarde kuna 2003. godina, narasla su na gotovo 34 milijarde, što je rast od 47 posto. K tome, mirovine su i dalje male, narasle su sa 1.724 na 2.356 kuna. Najveći problem u tom mnoštvu umirovljenika jest taj što je najveći dio njih radio nedovoljno da bi s te mirovine mogle uplaćivati. Samo 11 posto njih je radilo 40 godina tijekom kojih se uplaćivalo u mirovinski fond. Porasle su i povlaštene i invalidske i obiteljske mirovine.

>> Kosor: Nešto ćemo s bankama morati dogovoriti

Ukidanje nulte stope PDV-a možda već na početku 2011.

Premijerka je danas na naše pitanje progovorila i o ukidanju nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i lijekove. Podsjetila je da je to naša zakonska obveza zbog usklađivanja s EU, no to je obveza kad uđemo u Uniju. No, ako blagajna bude prazna, kruh i mlijeko ćemo jesti kao da smo u EU možda već s 1. siječnjem 2011. godine. Trenutačno se rade procjene i kalkulacije. Taj PDV ne smije biti manji od 5 posto, procjena je da će na kruh i mlijeko biti 10 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene