Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo sedam osoba

Pad helikoptera - otkrivene posljednje riječi pilota: 'Ljudi, vidi li tko pistu?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ova je strašna tragedija potresla Srbiju.

'Ljudi, vidi li itko pistu? Moramo u penjanje!' Ovo su posljednje riječi pilota helikoptera Vojske Srbije koji se srušio 13. ožujka nedaleko od aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu, a u nesreći je poginulo sedam osoba, uključujući i bebu koju su iz Novog Pazara prevozili na liječenje.

U izvještaju tehničke komisije Komande Vazduhoplovstva i PVO, na 500 stranica, do detalja su opisani posljednji trenuci drame koja se odvijala nad Beogradom, piše Blic.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Neposredno prije pada pilot Omer Mehić komunicirao je s kontrolorom leta iz koje su ga obavijestili da je na početku piste i da može sletjeti. Ali kad je počeo spuštati letjelicu, rekao je: 'Ne vidim pistu, ne vidim je'.

'Na pisti ste. Spuštajte se slobodno', ponovio mu je operater. Pilot, međutim, opet ne uspijeva prizemljiti helikopter te odlučuje: 'Idemo u penjanje.'

15. ožujak Dan žalosti - 'Poginuli su najbolji piloti koje je imala Vojska Srbije'

Letjelica je, prema izvješću, ubrzala i dosegla visinu od 250 metara. Nagli uspon i ubrzanje helikopter su prvo zanijeli na lijevu stranu nakon čega se naglo okrenuo na desni bok i počeo padati.

Utvrđeno je i kako je helikopter bio ispravan tehnički i imao je goriva još za više od sat vremena leta. Prema nalazu vještaka, vremenski uvjeti su bili složeni te noći, ali nisu bili presudni za tragediju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene