Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi okreću glavu'

NA BURZAMA PANIKA Nafta sve jeftinija, hoće li pasti i cijene?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari ne očekuju da će pad cijena prijevoza, hrane i odjeće biti srazmjeran padu cijena nafte.

Cijena sirove nafte trenutačno je na oko 40 dolara za barel, što je najniža razina od početka 2009. godine. Na dobrom je putu, tvrde analitičari, da krene prema cijeni od 30 dolara za barel. Na tržištima i burzama vlada panika. Uvoznicima nafte pad cijena je dobra vijest, a mogla bi biti i građanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija dobra vijest za dio vozača Od utorka nove cijene na benzinskim postajama: Jedna vrsta goriva bit će jeftinija Ilustracija - 2 Vrijede od ponoći Vlada objavila nove cijene goriva: Evo koliko ćemo ga plaćati sljedeća dva tjedna

'Kad cijene nafte idu gore onda svi to uzimaju za razlog za poskupljenje, a kad cijene idu dolje onda svi okreću glavu od toga', kaže naftni stručnjak dr.sc. Igor Dekanić.

'Cijene na mediteranskom tržištu prate globalna zbivanja. Dakle, ako je cijena sirove nafte pala na globalnoj razini zasigurno će se spustiti i na mediteranskom tržištu, i shodno tome relativno brzo preslikati i na maloprodajne cijene u Hrvatskoj', objašnjava financijski analitičar Forbesa Mario Gatara.

Za očekivati bi bilo smanjenje cijena benzina, prijevoza, ali i hrane, odjeće. Analitičari ipak ne očekuju da će pad tih cijena biti srazmjeran padu cijena nafte.

Cijene nafte na svjetskom tržištu najniže su u posljednjih šest godina

'Činjenica je da cijene nafte imaju sve manji i manji utjecaj na zbivanja u ekonomiji za razliku od zbivanja prije nekoliko desetljeća. Prilično je upitno u kojoj mjeri će se to odraziti na ostale cijene', kaže Gatara. Veliku ulogu igra i država. Preko polovice maloprodajne cijene benzina i dizela u Hrvatskoj je državni prihod.

'Sve zavisi od toga kako će se država postaviti. Država je iskoristila onaj porast cijene nafte prije nekoliko godina da poveća državni proračun. Hoće li u istoj mjeri ići na smanjenje, to ćemo tek vidjeti', kaže Dekanić. Najave usporavanja rasta u Kini, stagnacija u Europi, smanjenje potrošnje, najava iranskog izlaska na tržište nakon ukidanja sankcija. Sve su to uzroci ovog velikog pada. Ako ove cijene ostanu dulje vrijeme bit će to velik izazov za svjetsko gospodarstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene