Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasila nas sezona

Evo što je najviše utjecalo na pad BDP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruto društveni proizvod i treće je tromjesečje ove godine u minusu i sada iznosi - 0,6 posto. Ovo je osmo tromjesečje zaredom kako BDP nije prešao nulu.

Na ovakav BDP najviše je utjecao pad izvoza i loše stanje prerađivačke industrije. I ne treba niti pomišljati kakav bi BDP bio da turistička sezona nije bila u plusu. Ova je vijest time važnija jer pune dvije godine BDP nije bio iznad nule pa zapravo ispada kao da smo se već sasvim naviknuli na to da smo konstantno u minusu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno" Miroslav Šeparović, Zoran Milanović IZ MINUTE U MINUTU Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

Izvješće DZS-a: BDP pao za 0,6 posto

BDP čine osobna potrošnja, investicije, državna potrošnja i razlika uvoza i izvoza. Možda je, za plastično pojasniti, dobar primjer kućni proračun. Ako uporno trošite, zadužujete se, a ne zarađujete, kakav taj kućni proračun može biti, nego stalno u minusu.  Gospodarstvo je u trećem tromjesečju palo za 0,6 posto u odnosu na isto razdodblje prošle godine. Krcate plaže spasile su gospodarstvo od još lošije situacije. Pozitivan utjecaj imala je dobra sezona ugostitelja i hoteljera. 'Sad se sve svelo na travanj, svibanj i lipanj, tako da ovih 6-7 ostalih mjesecu treba nekako životarit jer nema dohotka, nema dolazaka, nema potrošnje, nema stvaranja', kazao je hotelijer Dušan Černjul.

Slavlje zbog 75 milijuna eura vrijedne investicije jednog trgovačkog lanca u Jastrebarskom potpredsjedniku Vlade pokvarila je vijest o gospodarskom padu. 'Mi jedan kvartal zaostajemo za trendom u Europi. Dakle, ipak se taj minus smanjuje, ali je proces usporen', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

2011. godine Vladu Zorana Milanovića dočekao je pad BDP-a od 0,3 posto. U gotovo dvije godine nisu uspjeli dovesti gospodarstvo do rasta iznad nule. Rezulate je iz Latvije komentirao i premijer Milanović. 'Razočarani smo, valjda će biti sljedeće godine', kazao je Milanović u telefonskom razgovoru.

Poduzetnici poručuju da je pad očekivan, a Vladu prozivaju za neprovođenje reformi. Ekonomski stručnjaci najavljuju pad BDP-a i u četvrtom tromjesečju. 'Tada, dominantnu ulogu na ukupna gospodarska kretanja ima domaća potražnja koja će biti pod pritiskom uslijed i dalje nepovoljnih trendova na tržištu rada. Stoga, na razini cijele ove godine očekujemo pad BDP-a u rasponu od 1 do 1,2 posto', kazao je ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

Iako je vlada ranije najavljivala da će kraj godine završiti oko nule ili u malom plusu, potpredsjednik Grčić danas je priznao da će to biti vrlo teško ostvarivo.

Sljedeću godinu Vlada očekuje rast i to 1,3 posto i to stoji uz projekciju proračuna. Inače, i istraživanje CROBAROMETAR koje objavljuje Dnevnik NOVE TV pokazao je da čak 67 posto ispitanih misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru. Ni, menadžeri, poslodavci, poduzetnici uopće nisu optimistični pa su ekonomsku politiku vlade ocijenili s 1, 7. Kad to pretvorimo u školsku ocjenu, to je dvojka, ali tako mršava da je jedva izbjegnut popravni ispit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene