Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihova dijagnoza nije prioritetna

Traže određenog liječnika: Pacijenti na "listama želja" spremni su operaciju čekati i godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se većina pacijenata buni na prevelike liste čekanja, nekima nije problem čekati na operaciju i po nekoliko godina. Riječ je o pacijentima koji se nalaze na listama želja.

Gotovo dvije godine Dragan čeka na operaciju katarakte, no samo zato što je tražio da se operira u bolnici Sveti Duh kod određenog liječnika. "Vidim na lijevo oko dosta dobro pa nije bilo problema. Čekaju svi, ne čekam samo ja", kaže Dragan Konjević iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

"Imamo povjerenje u liječnike jer imamo prijatelje koji su bili već tu i zadovoljni su. Nadam se da ćemo biti i mi", dodaje Draganova supruga Marija Konjević. Zagrebačka bolnica Sveti Duh uz listu čekanja ima i listu želja za operaciju katarakte.

"Mi mu prvo kažemo kolika je lista čekanja, koliko dugo će morati čekati ako želi izabrati baš ovu bolnicu ili određenog liječnika", kaže ravnatelj bolnice Mladen Bušić. Riječ je o pacijentima čija dijagnoza nije prioritetna.

"Kod nas se sada na takvoj listi nalazi oko skoro 4000 pacijenata i čeka se dvije godine", dodaje Bušić. Iz Udruge hrvatskih pacijenata smatraju kako svaki pacijent ima pravo na najbolju zdravstvenu skrb, a to znači na liječnika kojem najviše vjeruje.

"Čovjek kad oboli, onda ima jednu želju – želju za ozdravljenjem. A da bi dao svoje zdravlje i svoj život u nečije ruke, vrlo je važno povjerenje", izjavio je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Dok prioritetne liste nisu zaživjele, bolnički liječnici poručuju kako u trenutačnom zdravstvenom sustavu, koji je zagušen dugim listama čekanja, teško da ima mjesta i za liste želja.

"Potencijalno rješenje navedenog problema jest u definiranju osnovne usluge zdravstvenog osiguranja, a onda bi se liste želja eventualno mogle uklopiti u neka dodatna osiguranja koja je također potrebno zakonski definirati", kaže Ivan Vukoja iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Jer prvo je potrebno, dodaju liječnici, uvesti reda u liste čekanja, a tek onda razmišljati o željama.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene