Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ma je li to moguće?

Matijašević brani Linića: 'Spasio je 600 radnika i 200 milijuna kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preko Spačve se prebijaju 'zakulisne dvorske igre' u Vladi, ustvrdio je Matijašević.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu, Hrvatski sabor i predsjednika Republike da zaustave i onemoguće daljnje 'igre' oko vinkovačke Spačve, te stao u obranu bivšeg ministra financija Slavka Linića, optuživši dio medija za senzacionalističke napise o predstečajnoj nagodbi tog poduzeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gdje su reforme? JE LI VLADA PREVIŠE OBEĆALA? Sindikati traže smjenu ministra gospodarstva Slika nije dostupna Ljutiti odlazak 'Najstrašnije je da se dira ljude kojima je jedini zločin što sam im oženio majku'

Matijašević je na konferenciji za novinare podržao Linića ustvrdivši kako je zahvaljujući predstečajnoj nagodbi u Spačvi spašeno 600 radnih mjesta i osigurano ulaganje oko 200 milijuna kuna.

'Država se u Spačvi više naplatila kroz predstečajnu nagodbu, nego da je Spačva išla u stečaj. Uz to su se u 100 postotnom iznosu naplatile i hrvatske banke, a sada ispada da sve to ne valja i da je bilo bolje Spačvu likvidirati', požalio se Matijašević.

Zahvaljujući dijelu medija, preko Spačve se prebijaju 'zakulisne dvorske igre' u Vladi, ustvrdio je Matijašević i pozvao premijera Zorana Milanovića da podnese ostavku kako bi se održali prijeveremni izbori.

Matijašević je podsjetio da je zahvaljujući Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nelikvidnost u Hrvatskoj smanjena za 11 milijardi kuna.

'Kroz stečajne postupke država je tijekom 2005. godine uspjela naplatiti 20 posto, 2010. pet posto, a prošle godine svega 2,2 posto svojih potraživanja. Kroz predstečajne nagodbe naplaćeno je više od 30 posto potraživanja', ističe Matijašević podsjetivši da su za taj zakon glasovali svi saborski zastupnici, da bi sada mnogi 'okrenuli ploču'.

Linić uzvraća udarac i u pismu Milanoviću prozvao bivšu ravnateljicu Porezne

Komentirajući vijest koju je danas objavio Jutarnji list, da je u slučaju Spačve državni proračun oštećen za novih 7,3 milijuna kuna, Matijašević je upozorio kako nema te transakcije s hrvatskom državom koja sutra ne bi mogla biti predmet sudskog postupka.

'Pročitao sam vijest u kojoj jedan od procjenitelja kaže kako je procjenu radio po svojoj savjesti, a ostali kao nisu. Tko nam može jamčiti da je taj procjenitelj doista radio u skladu sa svojom savjesti, a ostali nisu? I da je tako, po zakonu se može oprostiti 70 posto dugova. Da se tako postupalo, država nikada ne bi došla u posjed spornog zemljišta. Uostalom, što je u predstečajnoj nagodbi Europapress Holdinga od imovine dano državi', zapitao je Matijašević zamjerivši lokalnim organizacijama SDP-a i HNS-a šutnju u slučaju Spačve.

Sindikalni povjerenik u Spačvi Ivan Božičević poručio je da radnici te tvrtke ne traže ništa više od prava na rad i ustvrdio da bi Spačva ovoga ljeta moga zaposliti novih 50 do 100 radnika ako bi od Hrvatskih šuma dobila bolje kvote. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene