Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

Zbog Brodosplita Vladi kaznena prijava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga radničkih sindikata podnijela je kaznenu prijavu protiv Vlade i državnog poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, jer, kako navode, nisu kontrolirali kupoprodajni ugovor u vezi s Brodosplitom.

To stvara mogućnost da kupac Tomislav Debeljak nenamjenski troši sredstva iz državnog proračuna namijenjena za proces restrukturiranja Brodosplita. To je potvrdio predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

'Kaznenu prijavu smo predali Državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog zloporabe položaja Vlade i poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, a zlouporaba položaja je i nečinjenje kontrole kupoprodajnog ugovora u vezi s Brodosplitom', rekao je Matijašević.

Po njegovim riječima, nekontroliranjem provedbe kupoprodajnog ugovora Vlada ne štiti interese države u Brodosplitu, pošto se za proces restrukturiranja splitskog škvera usmjeravaju srdstva poreznih obveznika iz državnog proračuna.

'Trenutačno se svakog mjeseca iz državnog proračuna za restrukturiranje Brodosplita izdvaja 40 milijuna kuna, a zbog nekontroliranja tih sredstava postoji mogućnost da ih predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak koristi, ne za restrukturiranje, nego za druge svrhe, primjerice za plaće radnika, a to nije predviđeno kupoprodajnim ugovorom niti programom restrukturiranja splitskog škvera', pojasnio je Matijašević.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Tomislav Debeljak: U ormarićima radnika pronađeno je 2 tone alkohola!

Tvrdi da će ukupno za proces restrukturiranja iz državnog proračuna biti izdvojeno ukupno oko 1,5 milijarda kuna iz državnog proračuna.

'Ukoliko bi se ta sredstva koristila eventualno nenamjenski onda bi to stvorilo štetu državi, a Bbrodosplit bi mogao biti doveden u stečajni postupak pa i likvidaciju', upozorio je Matijašević.

Pojasnio je kako je u kupoprodajnom ugovoru u vezi s Brodosplitom poduzeće Hrvatska brodogradnja Jadrobrod nominirana kao institucija koja svakog mjeseca po određenim stavkama mora kontrolirati provedbu kupoprodajnog ugovora i o tomu izvješćivati Vladu RH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene