Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ozlijeđeni vatrogasci još uvijek kritično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci smješteni u zagrebačke te splitsku bolnicu i dalje su u vrlo teškom zdravstvenom stanju. U zagrebačkoj Traumi te u splitskoj bolnici liječnici se još uvijek bore za njihove živote, dok su dvojica smještena u KB Dubravu stabilno, iako još uvijek teškog zdravstvenog stanja.

Stanje vatrogasaca Tomislava Crvelina i Karla Ševerdije, stradalih u gašenju požara na Kornatu, koji su smješteni u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, i dalje je kritično te je teško davati bilo kakve prognoze, izjavio je danas novinarima zamjenik ravnatelja Klinike dr. Draško Boljkovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi" Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

Potvrdio je da je noćas u 2,45 sati, zbog teških opeklina, umro Ante Crvelin, vatrogasac koji je također bio u toj klinici.

Po njegovim riječima, bolnici su se javile mnoge tvrtke koje su spremne darovati skupe nadomjestke kože za stradale vatrogasce.

>> Uzrok požara na Kornatu - opušak cigarete

>> Preminuo vatrogasac Ante, sin poginulog gasitelja Ivice Crvelina

>> 'Najmlađem preminulom bilo je tek 17 godina'

No, da bi se pristupilo bilo kakvom rekonstruktivnom zahvatu,
pacijentima se moraju najprije stabilizirati vitalne funkcije, rekao je dr. Boljkovac. 

Stanje dvojice vatrogasaca koji se liječe u KB Dubrava jest stabilno, no i dalje je vrlo teško, izjavio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj bolnice dr. Milan Kujundžić.

Istaknuo je da je riječ o visokom postotku opečene kože, o opeklinama visokog stupnja te stradavanju dišnih putova zbog toksičnog djelovanja i vatre.

Istaknuo je da će liječnici učiniti sve kako bi spasili vatrogasce, ali to, zbog prirode bolesti, ne ovisi samo o njima.

Govoreći o današnjim operacijama, predstojnik Klinike za intenzivno liječenje KB "Dubrava" Ino Husedžinović je rekao da je riječ o rutinskome dijelu u sklopu liječenja s kirurške strane, gdje se plastični kirurzi brinu o opeklinama kože. "Rane se čiste i previjaju se te se odterećuje nagnječena muskulatura", izjavio je Husedžinović.

Teško ozlijeđene vatrogasce danas su u KB "Dubrava" obišli
potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Šibenika Neda Klarić, gradonačelnica Vodica Branka Jurčev-Martinčev, načelnik općine Tisno Joso Stegić i predsjednik Društva Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu Miljenko Bura.

Ministrica Kosor izjavila je da su Vlada i liječnici učinili sve što
mogu kako bi pomogli teško ozlijeđenim vatrogascima. "Vlada će pomoći obiteljima nastradalih i učinit će sve da se ublaže posljedice te užasne tragedije", istaknula je. Ponovila je da je Vlada naredila istragu o uzrocima požara. Zahvalila je svima onima koji su sudjelovali u spašavanju vatrogasaca te svim liječnicima. 

Zdravstveno stanje dvojice šibenskih vatrogasaca nastradalih u požaru na Kornatu smještenih u splitskoj bolnici nešto je bolje nego jučer i stabilno je, iako su obojica još životno ugroženi, izvjestio je na današnjoj konferenciji za novinare u Kliničkoj bolnici voditelj Odjela plastične kirurgije dr. Ivan Utrobičić.

Frane Lučić (23) iz DVD-a Tisno i Ante Juričev Mikulin (22) iz
vodičkog DVD-a jučer su podvrgnuti operativnim zahvatima i
uspostavljena im je cirkulacija na rukama i nogama, rekao je dr. Utrobičić.

Juričev Mikulin i dalje diše uz pomoć respiratora.

Te su operacije bile nužne za nastavak medicinskog tretiranja, prema principima liječenja opeklinske bolesti, odnosno "čišćenja" izgorenih dijelova tijela, odnosno kože, dodao je.

Pacijente očekuje i transplantacija kože, najavio je šef plastične kirurgije splitske Bolnice. Najbolje se prima koža članova obitelji, rekao je, ali u slučaju potrebe tražit će se i pomoć donatora.

Juričev Mikulin u bolnicu je primljen bez svijesti i ima opekline
trećeg stupnja na 60 posto tijela. Lučić je u malo boljem stanju, svjestan je i diše samostalno. Opekline trećeg stupnja zahvatile su mu 50 posto tijela.

Iako su im životi i dalje ugroženi, stabilno su i trenutačno su im sve životne funkcije zadovoljavajuće, no, komplikacije su i dalje moguće, rekao je zamjenik voditelja Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje dr. Nenad Karanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene