Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSLS traži ocjenu ustavnosti

'Ovršni zakon je neustavan, banke vrše financijsko nasilje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ističući brojku od oko 250.000 građana s blokiranim računima, prvi čovjek HSLS-a Darinko Kosor najavio je podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona. Kaže da banke imaju prevelike ovlasti, kao nigdje u Europi.

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor najavio je da će stranka danas Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona jer smatraju da blokade računa koje pogađaju mnoge građane, njih više od 250 tisuća, nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

"Ovo je jedna nacionalna tema, koja pogađa mnoge pojedince u Hrvatskoj, koja pogađa mnoge građane grada Zagreba, a radi se o tome da na današnji dan imamo preko 250.000 blokiranih računa građana u Republici Hrvatskoj, a od toga je veći dio u gradu Zagrebu, sigurno više od pola", istaknuo je Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je ustvrdio da Ovršni zakon pogoduje prije svega poslovnim bankama i velikim korporacijama dok su najoštećeniji građani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Slika nije dostupna Blokada računa 'Štiti nas Zakon, štiti nas Ustav, a na kraju nas ne štiti nitko'

>> Računi i ovrha stižu imenjaku mrtvog čovjeka!

"Očekujemo da će Ustavni sud brzo reagirati u interesu već ovih 250.000 građana i njihovih članova obitelji kojima su na današnji dan blokirani računi", poručio je.

Upozorivši na ustavnu odredbu o neotuđivosti imovine, Kosor je rekao da je za HSLS novac također imovina te upitao smatra li možda Vlada da novac nije imovina. "Ako nije, onda ovakav Ovršni zakon može funkcionirati, ali ako je, onda se ta imovina ne može automatizmom otuđivati", rekao je i upozorio da se navedenim zakonom "ona automatizmom otuđuje jer nitko ne utvrđuje ispravnost računa temeljem kojih se podnose ovrhe".

Takav način blokade privatnih računa građana, odnosno privatne imovine, smatra HSLS, neviđeno je financijsko nasilje te stoga skandaloznim smatra da poslovne banke po nalogu Fine ili automatizmom mogu naplaćivati ovrhe ili bilo koje druge naknade.

"Mislimo da time poslovne banke otuđuju našu privatnu imovinu i da je to protivno Ustavu RH", rekao je Kosor.

Važnim je napomenuo da za nekoliko mjeseci Hrvatska ulazi u Europsku uniju te da niti u jednoj zemlji Europske unije ne postoji takav način skidanja novca s privatnih računa, niti takve ovlasti poslovnih banaka. "Ako već ulazimo u jednu takvu veliku zajednicu mislim da bi trebalo uskladiti naše zakone, a prije svega zakone koje se tiču baš egzistencije ljudi", poručio je predsjednik HSLS-a.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije HSS-HSLS-Zelena lista Vladimir Ferdelji rekao je da "prisustvujemo još jednom tzv. prečacu Vlade". Vjerodostojnost računa ne može se provjeriti, upozorio je, pa će biti puno kolateralnih žrtava kojima će institucije naplatiti račune temeljem grešaka, a oni će svoj novac moći vratiti tek sudskim postupcima koji traju godinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene