Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše rukovođenje

Ovo je lista svih hrvatskih gradova u bankrotu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je kad jedan čovjek ostane bez plaće, ali što kad bez primanja i u dugovima ostane cijeli jedan grad?

Popis hrvatskih gradova koji su pred bankrotom ili su ga već proglasili sve je duži. Tete u jedinom zlatarskom vrtiću donedavno su radile gotovo besplatno. Dvije godine za samo 4 plaće. 'Lakše se diše utoliko što dobivamo plaću, ali ne kupujemo nikakvu didaktiku, ne uređujemo prostor, ništa. Imamo samo za tekuće poslovanje', kaže Biserka Žerjavić iz dječjeg vrtića 'Uzdanica'.

Pročitajte i ovo Doček Nove godine - 2 Veselje i zabava Pripreme za najluđu noć u godini su pri kraju: Na trgove diljem Hrvatske stižu najveće glazbene zvijezde Ilustracija Brutalno napadnut Čovjek spreman platiti 20 tisuća eura za izlazak iz stana: "Čudo je što sam preživio"

Debeli minus u gradskoj blagajni umalo je zatvorio vrtić sa 100-injak djece. Doveo u pitanje i rad knjižnice, školske i druge projekte.'Ali držali smo se zajedno, što kažu Zagorci', kaže ravnateljica Osnovne škole Ivan G. Kovačić Rajna Borovčak.

HDZ-ov gradonačelnik još zbraja dugove svog prethodnika. Ostavili su mu račun od oko 30 milijuna kuna. Zadužili čak tri gradska budžeta. Središte Hrvatskog zagorja banci je, kao zalog za kredit, dalo dio gradskih nekretnina. Osigurali su gradnju, ali nisu isplatili i dobavljače radova.

Vrijeme je najveći neprijatelj prvom gradu, čiji su čelnici proglasili bankrot. Svake minute na naplatu im dolaze nova potraživanja pa traže da im to podmiri država. Jer već početkom iduće godine, počinju s otplatom 10 milijuna kuna teškog kredita. 'Građanima treba dati ono za što oni nisu krivi, a ušli su u situaciju koja je nemoguća. Ovo netko treba sanirati, rješenje drugo ne vidim', kaže HDZ-ov gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar.

Poslovati u mjestu od oko 6.000 stanovnika iz kojeg su ulagači otjerani, prihoda nema, a građevinski radovi stoje - nije jednostavno. Loše se gospodarilo i u drugim jedinicama lokalne samouprave. I Slatina je na popisu gradova dužnika. Novac za isplatu plaća potreban je i u Hrvatskoj Kostajnici. Račun u Saborskom odavno je blokiran. Strahuju od iskapčanja struje. I Kutjevo je u ozbiljnim financijskim problemima.

No, Udruga gradova ne odobrava poteze pojedinaca, koji spas od bankrota najčešće traže od države. 'To može biti putokaz za sve ostale - zadužite se, napravite troškove, a netko treći će voditi brigu o rješavanju vaših problema', kaže Vojko Obersnel iz Udruge gradova. A u Zlataru su toliki da će zbog lošeg financijskog poslovanja ispaštati do 2022. Do tada moraju vratiti sav dug.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene