Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pravilnik

Ovo su nova pravila na državnoj maturi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad u ponedjeljak ponovno sjednu u školske klupe, maturanti imaju samo jedan cilj - što bolje se pripremiti za državnu maturu. Četvrta po redu, polaže se po novom pravilniku.

Ukida se zimski rok, nedolazak na ispit maturant će sam morati platiti, a ako se posumnja da je na maturi prepisivao, svoje znanje ili neznanje moći će pokazati novim polaganjem ispita. Prijave državne mature traju do 1. veljače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 dana strepnje Počele naveliko pripreme za državnu maturu Slika nije dostupna Problem s državnim maturama Jesu li današnje generacije previše razmažene?

Za nekoliko mjeseci i Anu čeka veliki test - državna matura. Strah je tu, a pripreme su krenule s početkom školske godine. 'To su pripreme u sklopu nastave, redovni program, i uz to, naši profesori su ljubazni, održavaju izvan nastave dodatne pripreme koje su orijentirane baš na ispite s pošlih matura', rekla je.

Ana, zajedno s više od 30 tisuća maturanata, maturu će u svibnju polagati po novom pravilniku. 'Znate i sami da je državna matura živi organizam, nije nešto što se jednom propiše i nikad više ne mijenja', rekla je Monika Vričko iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

>>
Čak 32.000 maturanata diskriminirano: Strukovna matura još nije uvedena

Tri godine provedbe mature dalo je uvid u manjkavosti, ali i viškove. Jedan od njih je prekrižen, a zove se zimski rok. Njemu su pristupali gimnazijalci, ne i učenici strukovnih škola. 'Ni jedni ni drugi od toga nisu imali koristi, upisi su na fakultete ljeti. Sada stvaramo ravnopravne uvjete svima, da polažu čiste ispite u isto vrijeme, ravnopravno konkuriraju za upis na fakultet', rekao je Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja,


Najveće uštede donosi upravo njegovo ukidanje. Što manji broj učenika na roku, troškovi su veći. Oko 50 učenika na zimskom roku, u odnosu na 30 tisuća na ljetnom. 'To je znalo iznositi do 10.000 kuna po ispitu, mislimo da ćemo time uštedjeti do milijun kuna na godinu, samo na tom dijelu', rekla je Vričko.

Manje uštede donijet će i penali. Maturanti koji na vrijeme ne odjave ispit ili se ne pojave bez valjanog opravdanja , dobit će uplatnicu na 175 kuna. 'Samo jedan učenik, ako želi pisati predmet, cijela komisija mora doći samo radi njega u školu, cijela matura dobiva na ozbiljnosti time', rekla je Ana.

Ako se pri ocjenjivanju ispita, posumnja da je maturant prepisivao, može ga se ponovno pozvati na polaganje ispita. 'Dugoročni cilj ove izmjene je da sve sumnje koje su se odvijale zadnjih godina da se prepisuje na maturi, da se spriječi i da sve sumnje otklonimo, dopustimo učenicima, koji su to pošteno napisali, da to i dokažu' rekao je Sirovatka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene