Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 stipendistice programa 'Za žene u znanosti'

Ovo su naše izvrsne žene: agronomka, fizičarka, ekoinženjerka i liječnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno su odabrane ovogodišnje stipendistice programa "Za žene u znanosti" koji već 11 godina zaredom nagrađuje mlade hrvatske znanstvenice. Dodjeljuju se četiri stipendije od čak 5 tisuća eura, a ove godine su ih dobile agronomka, fizičarka, ekoinženjerka i liječnica.

Ove znanstvenice istražuju različita područja, one se bave oštećenjima mozga kod nedonoščadi, lijekovima i otpadnim vodama te autohtonim vinskim sortama, no one dijele ljubav prema znanosti, a od danas i prestižnu stipendiju "Za žene u znanosti". NovaTV je imala priliku u razgovoru s ove četiri izvrsne znanstvenice saznati što ih motivira, kako stižu sve obaviti te koje su im planovi za budućnost.

Marina Raguž radi u Institutu za istraživanje mozga, ima 28 godina te nam je ispričala svoje prve dojmove nakon što je dobila stipendiju. "Specijaliziram neurokirurgiju. Taman sam izašla iz operacijske sale kad vidim netko me zove; taman je bio Dan žena. Gospođa mi je rekla da sam dobila stipendiju, bila sam jako jako sretna."

Do ove prestižne nagrade četiri znanstvenice su stigle napornim radom. Marina proučava oštećenja mozga kod nedonoščadi dok je Maja Zulj Mihaljević svoj rad posvetila autohtonim hrvatskim sortama vina.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima



Maja ima 32 godine i trenutno radi na Agronomskom fakultetu kao znanstvena novakinja te je istaknula kako svoj novac neće trošiti, već će ga skupljati kako bi riješila stambeno pitanje. Maja se osvrnula i na to kako je biti majka uz sve obveze. "Biti u isto vrijeme majka i znanstvenica je izazovno i teško i zato je to dobro govoriti da i drugi ljudi imaju inspiraciju da se to sve zajedno može."

Iako se to sve stiže, činjenica jest da se u znanosti zbilja radi non-stop, a potvrda za to je stipendistica fizičarka Tena Dubček, koja je i službeno na putovanju u Americi.


S Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, dobitnica stipendije je Darija Juretić Perišić, a ona radi na naprednom procesu koji bi uklanjao lijekove iz otpadnih voda uz Sunčeve zrake. "Naš posao nema radno vrijeme, možemo reći da je to i život."



Stipendiju ženama mlađima od 35 godina već jedanaestu godinu zaredom dodjeljuju L'oreal i UNESCO, a uz časnu titulu stipendisticima stiže i 35.000 kuna. Darija također očekuje prinovu pa kaže da će se novci vrlo lako potrošiti.

Osim što je usklađivanje majčinstva i rada u laboratoriju velik izazov za žene znanstvenice, o pitanju jednakosti mogućnosti i osiguravanja poticaja za napredak osvrnula se i Marina Raguž. "Treba težiti jednakosti u društvu i treba težiti tome da u svim zanimanjima svi moraju moći dobiti priliku i dokazati se u onome što rade, bilo žene bilo muškarci. "

Nova znanstvena otkrića ne ovise o spolu već o izvrsnosti u radu koje ove znanstvenice uistinu imaju napretek.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene