Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva tjedna do izbora

Nekad suradnici, danas suparnici: Evo tko ide u borbu za gradove i županije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć službeno starta kampanja za lokalne izbore. Zapravo njih 576 - od županija, gradova do općina. Birat ćemo neposredno i župane i gradonačenike i općinske načelnike. Koalicije su složene i utrka počinje. Tko ne pobijedi u prvog krugu, ima šansu 2. lipnja u drugom krugu.

Treba znati da neće u svim gradovima i županijama doći do promjene vlasti. To će se dogoditi tek u 30-35 % gradova i županija.

Pročitajte i ovo Više novca županijama, općinama, i gradovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Spas za jedinice lokalne samouprave? U novu godinu ušli s bogatijim proračunima: Dodatni novac pokrenut će nove projekte Slika nije dostupna Ministarstvo prima zahtjeve Novi val sredstava iz EU fondova: Općine, gradove i županije čeka 150 milijuna kuna

HDZ-u je jako važno osvajanje Vukovara, no SDP i gradonačelnik Sabo neće se dati. Što se tiče Osijeka, HDSSB već osam godina tamo vlada gradonačelnik Bubalo želi još jedan mandat,no kandidat lijeve koalicije Ivica Vrkić približio mu se kao nikad do sad. Jasan je drugi krug, i HDZ i Laburisti i Pravaši očekuju svoju korist.

KAo i prije 4 godine u Sisku se očekuje sraz HDZ-ova gradonačelnika Dinka Pintarića i SDP-ove liste, a malo sjevernije, u Velikoj Gorici, također može biti vrlo zanimljivo između HDZ-ova gradonačelnika Barišića i SDP-ove kandidatkinje Vesne Fabijanić Križanić.

>> I to je moguće: SDP i HDZ u koaliciji!

Tu je i Varaždin, gradonačelnik Habuš želi još jedan mandat, ali velike šanse ima i nezavisni, ali HDZ-ov Marijan Cingula.

20 godina Zadrom vlada HDZ. Božidar Kalmeta želi još četiri, godine, no primaknuo mu se SDP-ov kandidat Ivo Bilić.

Za Šibenik se bore dva doktora - SDP-ov gradonačelnik Ante Županović i HDZ-ov Željko Burić.

U Splitu u drugi krug žele sadašnji gradonačelnik Željko Kerum, kandidat lijeve koalicije Ivo Baldasar, desne koalicije Vjekoslav Ivanišević te donedavna Kerumova zamjenica, sada nezavisna, Anđelka Visković.

U Dubrovniku još jedan mandat želi Andro Vlahušić, na desnici je Teo Andrić, a na lijevici dojučerašnji Vlahušićev najbliži suradnik, sada SDP-ovac Niko Šalija. Pitanje je kakve su mu šanse.

Županije nisu manje važne, ali gradovi su ti koju imaju novac zbog čega županije često padaju u drugi plan. No evo kakvo je stanje u borbi za županije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Vlada HDZ. U ime te stranke još četiri godine želi vladati Zlatko Ževrnja, Nevenka Bečić želi biti prva splitsko-dalmatinska županica, no tu je i nezavisni i vrlo popularan Ivan Grubišić.

U Istarskoj županiji imamo jedan eksperiment Zorana Milanovića. Donedavna IDS-ov zaštitni znak, Damir Kajin, predvodi SDP-ovu listu protiv kandidata IDS-a Valtera Flege. Inače, IDS od 1993. godine vlada tom županijom.

U Međimurskoj županiji imamo suprotstavljena dva dojučerašnja partnera. SDP-ov župan Ivan Perhoč stoji nasuprot HNS-ovog dožupana Matije Posavca.

Središnja Hrvatska bila je utvrda HSS-a, zato će biti zanimljive tri županije. Damir Bajs bio je zaštitno lice HSS-a, a sada je na listi HNS-a za Bjelovarsko-bilogorsku županije gdje ide protiv SDP-ovca Vedrana Babića kojeg podupire i HSS, a u prikrajku stoji HDZ-ov kandidat Miro Totgergeli.

U Koprivničko-križevačkoj županiji isti su kandidati kao i prije četiri godine - HSS-ov Darko Koren i SDP-ov Darko Ledinski.

Ostale vijesti o lokalnim izborima pratite OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene