Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore od 2. Svjetskog rata

'Ovo su dramatična vremena, 'nova Grčka' moguća je za nekoliko sati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržišta su u najtežoj situaciji nakon 2. svjetskog rata.

Tržišta se nalaze u najtežoj situaciji nakon Drugog svjetskog rata, možda čak i nakon Prvog, ocijenio je predsjednik Središnje europske banke Jean-Claude Trichet u razgovoru kojeg će u ponedjeljak objaviti tjednik Spiegel. 'Živjeli smo i živimo u stvarno dramatičnim vremenima', nastavio je i ocijenio da je prije europske odluke o osnivanju kriznog fonda za posrnula gospodarstva unutar eurozone, na tržištima zavladala panika. 'Tržišta više nisu funkcionirala, činilo se da je stanje ponovo isto kao nakon stečaja Lehmann Brothersa u rujnu 2008.', rekao je Trichet za prošli tjedan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!" Ilustracija Gospodarstvo u stagnaciji Obećana zemlja Hrvata u recesiji: "BDP kliznuo u negativno područje"

>> Merkel planira odobrenje pomoći euru nakon izbornog poraza

Šestog i sedmog svibnja, netom prije nego što je Europska unija odlučila izdvojiti 750 milijardi eura u krizni fond za eurozonu, kako bi se izbjeglo širenje grčke krize na druge zemlje, svjetske burze su zabilježile teške gubitke. Trichet se zauzeo za ostanak Grčke u eurozoni i pozvao na 'kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike u Europi. 'Trebaju nam bolje strukture za spriječavanje lošeg ponašanja', rekao je Trichet i dodao da 'trebamo učinkovitu implementaciju uzajamnog nadzora'.

'Trebaju nam učinkovite sankcije za kršenja sporazuma o stabilnosti i rastu', istaknuo je Trichet upozorivši da bi problemi nastali zbog prezaduženosti Grčke i dalje mogli pogoditi i druge članice eurozone. 'To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, katkad za samo nekoliko sati', kazao je Trichet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene