Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnički mandat ponovno u mirovanju

'Posljednji čin farse nazvane 'ostavka Sanadera''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor, odnosno njegova većina, odlučio je danas o prestanku mirovanja zastupničkog mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, a potom i o ponovnom mirovanju njegova mandata koje će na snagu stupiti 15. srpnja.

Sabor je tako prihvatio prekjučerašnji prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je dalo potporu Sanaderovom zahtjevu o prestanku mirovanja zastupničkog mandata, koji nije koristio zbog nespojivosti premijerske s dužnosti zastupnika, a istovremeno je, na njegov osobni zahtjev, odlučilo taj mandat ponovno staviti u mirovanje od 15. srpnja. Za prijedlog MIP-a glasovao je 71 zastupnik, protiv ih je bilo 17, a jedan, HSS-ovac Josip Friščić, bio je suzdržan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Burna 2010. godina Osoba koja je obilježila 2010. - Ivo Sanader! Slika nije dostupna Ne želi komentirati Sanadera Bebić: Pustite me da radim svoj posao!

>> Premijerske plaće plačat ćemo i Kosor i Sanaderu

Sanader je prije dva dana od MIP-a zatražio prestanak mirovanja koje je nastupilo odmah po njegovu stupanju na premijersku dužnost koja je po zakonu nespojiva sa zastupničkom. No, uz taj je zahtjev uputio i onaj da se mandat, čiji je nastavak zatražio, ponovno stavi u mirovanje, i to po drugoj osnovi - na osobni zahtjev.

SDP je bio protiv takvog tumačenja vladajuće većine, ističući da zastupnik, bez obzira po kojoj osnovi zahtijeva mirovanje mandata, to može učiniti samo jednom u mandatu, te da je to (pravo) Sanader već jednom iskoristio. Vladajući su, pak, isticali da zakon razdvaja osnove po kojima se mandat stavlja u mirovanje, odnosno da po prvoj osnovi (nespojivosti dužnosti) mandat po sili zakona mora mirovati, a po drugoj (na osobni zahtjev) sve ovisi o zastupniku.

'Da se zakon tumačio u korist zastupnika, Čačić bi bio s nama'

Arsen Bauk je u ime SDP-a u današnjoj saborskoj raspravi HDZ-ovce prozvao da zakon tumače kako im odgovara, što je, istaknuo je, vidljivo iz slučajeva mandata HDZ-ovca Ivana Bagarića, kojemu je dopušten povratak u zastupničke klupe, te HNS-ovca Radimira Čačića, kojemu to nije dopušteno, unatoč tomu što se na obojicu primjenjivala ista zakonska odredba.

'Da se zakon tumačio u korist zastupnika, Čačić bi bio tu s nama. HDZ tumači zakon kako mu odgovara, a oporba samo onako kako (u zakonu) nedvosmisleno piše', rekao je. 'Za Čačića ste tumačili da se može vratiti u Sabor ako se netko iz njegove 3. izborne jedinice povuče, pa je očito da Sanader nema povjerenja ni u jednog zastupnika iz svoje 10. izborne jedinice već se ovako ziheraški ponaša', poručio je Bauk HDZ-ovcima. 'Ovo je posljednji čin farse nazvane 'ostavka Sanadera' za koju javnost do danas nije saznala prave i nedvosmislene razloge', dodao je.

Na Baukovovo izlaganje reagirao je predsjednik Sabora Luka Bebić, prozvavši SDP da nepotrebno i neutemeljeno želi ispolitizirati 'banalni' slučaj oko Sanaderova mandata. 'Uspoređivanje Bagarića, Čačića i Sanadera je govor o kruškama, jabukama i, recimo, mandarinama, jer jedno s drugim nema nikakve veze. Žao mi je što se i ovaj slučaj želi ispolitizirati na ovakav način', rekao je Bebić.

Sanaderovo zamrzavanje mandata ocjenjujete?

  • Razumljivim
  • Uobičajenim
  • Farsom kao cijelu ostavku
  • Skandaloznim
  • Briga me

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene