Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome pri(o)padaju?

Ovo je karta napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karta imena 'Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori' obuhvaća 231 vojne nektretnine.

Objavljena je internetska karta bivših napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj pod nazivom "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori", na kojoj se mogu pronaći i komentirati "neperspektivne" nekretnine Ministarstva obrane (MORH).

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Stranica je nastala uz finacijsku podršku Europske unije, u okviru projekta "Javni interes – nije na prodaju!", koji se provodi u sklopu programa IPA 2010 - Potpora naporima organizacija civilnog društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije.

Za sadržaj je odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stajalištem EU, niti odražava nužno stajalište Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, navodi se na web stranici.

U sklopu projekta "Javni interes - nije na prodaju" proučavali su se procesi konverzija vojnih nekretnina koji su započeli samostalnošću Hrvatske, a posebno su odabrani primjeri konverzija u Puli – kompleks Muzil, Zagrebu – bivša Vojna bolnica Vlaška, Zadru – bivša vojarna "Stjepan Radić", te Visu – vojarne "Samogor".

Hrvatska vojska prodaje zastarjele helikoptere i zrakoplove 

Rezultati te četiri konverzije detaljno su opisani u publikaciji "Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj" koja se može pronaći u javnim knjižnicama u tim gradovima, te u knjižnici Centra za mirovne studije u tiskanom izdanju, a dostupna je i za besplatan download na webu.

Na internetskoj karti Hrvatske precizno su označene lokacije 231 vojne nektretnine označene crvenim i zelenim zastavicama, a radi se o vojnim nekretninama koje je MORH ocijenio neperspektivnim.

Crvene zastavice označavaju vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su za nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije.

Neke od tih nekretnina su predane na korištenje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, neke su predane na upravljanje jedinicama lokalne uprave ili samouprave, a neke su još uvijek pod upravom MORH-a.

S obzirom da za većinu vojnih nekretnina nije poznata točna lokacija (one često nemaju dodijeljenu adresu), korišteni su gradovi, općine i sela kao referentne točke. Administrator stranice poziva građane koji imaju slike trenutnog stanja nekretnine da ih stave na web kako bi svima bile vidljive. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene