Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen bin Laden

'Ovo definitivno može izazvati odgovor Al Qaide'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovaj će događaj imati više utjecaja na lokalnu politiku SAD-a nego na njihov položaj u međunarodnoj zajednici', rekao je gostujući na Novoj TV prof.dr. Vlatko Cvrtila.

Treba li svijet strahovati?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajni posjet Obama stigao u Afganistan na godišnjicu bin Ladenova ubojstva Slika nije dostupna Čitaju Kuran i brinu za djecu Objavljena snimka Bin Ladenovih udovica

Cvrtila: U svakom slučaju treba reći da je teroristička organizacija pokazala dovoljno volje za izvođenje terorističkih operacija. Ovo je svakako jedan poticaj na koji oni mogu odgovoriti, a kako će odgovoriti znat ćemo slijedećih tjedana ili mjeseci.

prof.dr. Mirko Bilandžić: Ovo je jedan kraj u američkim nastojanjima, u jednom dijelu njihove borbe protiv terorizma, ali logično je očekivati odmazdu. Očigledno je da će svijet i dalje biti suočen s terorizmom.

Kako komentirate način na koji je izvedena operacija te činjenicu da je bin Laden pronađen u luksuznoj vili, iako je pripadao organizaciji koja propagira skromnost i svojevrsan asketski život?

Cvrtila: Ovakav tip operacija, tijekom koje je ubijen bin Laden zahtjeva veoma dobro obučene pojedince, ali ne i veliki broj ljudi.

Bilandžić:  Sjedinjene Države su definitivno imale obavještajne podatke o njegovoj lokaciji. Osim toga bin Laden je definitivno u kontinuiranom strahu mijenjao svoja boravišta, nije čudno da je živio i u luksuzu, što je bilo svojevrsno zavaravanje, jer su oni propagirali skromnost, pa je Al Qaida vjerojatno to koristila kao dodatno osiguranje.

Je li Amerika ovim potvrdila da je najmoćnija sila na svijetu?

Cvrtila: Ona jest najveća svjetska sila. Međutim ovo je najvažnije za njihovu unutarnju političku scenu. Ovaj događaj je od velike važnosti za američke ciljeve, jer je bin Laden bio od simbola njihove borbe, a sada se može pokazati i da je ta borba bila uspješna, bez obzira što mi mislili i što možemo raspravljati o tome.

Što mislite o ovom slavlju na ulicama?

Bilandžić: Čini se logičnim da američki narod slavi ovaj događaj. Taj teroristički udar, 11. rujna, na Ameriku bio je ne samo najsnažniji teroristički napad, već i udar na njihov ugled. Ipak mislim da ne smiju zanemariti upozorenje američkog predsjednika da to nije kraj borbe protiv terorizma, te njegove pozive na oprez.

Cvrtila: SAD i njihov aparat nacionalne sigurnosti sigurnosti nastoji personalizirati određenu opasnost. Tako se u ovom slučaju to personaliziralo u liku bin Ladena, ali je ispunjen veliki cilj i nešto što oni povezuju s pravdom. To je svojevrsno olakšanje do kojeg je došlo nakon dugogodišnje napetosti.

Amerikanci se nisu previše bavili činjenicom da su uz Bin Ladena ubijeni i članovi njegove obitelji - kao što ih nije uznemirila ni činjenjica da su recimo ubijeni i Gadafijevi unuci - jesu li to dvostruka mjerila - po kojima je njima sve dopušteno u cilju borbe protiv onoga što su označili kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti?

Cvrtila: Oni koji imaju moć ne vode računa hoće li netko to osuditi ili hoće li osuditi neki od njihovih postupaka. SAD je uvijek koristio moć koja se njima činila dovoljna, a nama možda pretjerana. Uvijek postoje dvostruka mjerila, a mnoge nepravde koje se čine često su mnogostruke.

Profesore Cvrtila, kako će se Amerika sada ponašati?

Cvrtila: Mislili da će se ponašati kao i do sada, ta želja za borbom protiv terorizma vezana je i za njihovu želju da zadrže svoj položaj na vodećoj poziciji. Vjerojatno će doći i do povlačenja vojske iz Afganistana, ali ovaj će događaj definitivno najviše koristiti administraciji predsjednika Obame, nego SAD-ovom međunarodnom položaju.

Doktore Bilandžiću, kako će se ponašati Al Qaida?

Bilandžić: Al Qaida je nakon američkog udara na Afganistan definitivno promijenila način razmišljanja, formalno na čelu je bio Osama bin Laden, ali on nije ideolog. Stoga je ne mislim da će ubojstvo bin Ladena biti i kraj Al Qaide, nigdje nije ubojstvo lidera terorističke organizacije dovelo do njenog kraja. No ono što je nepobitno dokazano je da je svako ubojstvo lidera terorističke organizacije značilo širenje podrške terorističkim organizacijama, te jačanje udara.

Wikiliks je prije tjedan dana objavio informaciju da će Al Kaida ako se Bin Ladenu nešto dogodi aktivirati nukelarnu bombu negdje u srcu Europe - kako se sada ponašati u skladu s tom informacijom?

Cvrtila: To je jedan od informacija koja je proizašla iz određenih podataka prikupljenih u okviru američkih obavještajnih podataka. Prije samog 11. rujna, kada se Al Qaida i formirala kao teroristička organizacija, nismo imali uvid niti ideju takvog izvođenja terorističkog napada. Stručnjaci tvrde da Al Qaida čeka pravi trenutak za novi spektakularni napad, koji možda ne bi imao toliko žrtava, ali bi izazvao veći šok. Sada postoji li zaista ili ne takva opasnost to je veoma teško procijeniti.

Profesore Cvrtila, hoće li se sada dogoditi neko novo geopolitičko preslagivanje?

Cvrtila: Al Qaida djeluje na razne načine, a ne samo kroz nasilje. Ona je kao organizacija kod napada na Madrid pokazala i određenu percepciju unutarnje političkih odnosa, a izravno su djelovali i na same rezultate izbora.

Bilandžić: Osim toga što možemo očekivati da će se njihova motivacija za nasilje povećati, mislim da bi se u mogli u organizacijskom smislu mogli uključiti u revolucije, koje straju, i preko izbora čak dijelovati u političkom smjeru

Kako je mreža organizirana, je li Al Qaida sada obezglavljena?

Bilandžić: Kada bilo koja organizacija izgubi svog lidera to utječe na svaku organizaciju. Al Qaida funkcionira po jednom mrežnom obliku, ali je do 11. rujna imala klasičan hjerarhijski oblik. Nakon toga se mijenja jer više nisu mogli biti na istom mjestu, pa su bili prisiljeni.

Sigurnosne mjere u američkim veleposlanstvima odmah su podignute na višu razinu, borba protiv terorizma još nije gotova, gdje je Hrvatska u svemu tome?

Cvrtila: Pa važni su svi segmenti koji se mogu uključiti u borbu protiv terorizma, Hrvatska je članica NATO-a i ona se već uključila u mnoge aspekte terorističke borbe. Mi smo se u to uključili i imamo strategiju. No treba biti realan, mi ne možemo pridonjeti svjetskoj sigurnosti, ali možemo pridonjeti našoj sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene