Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izračunajte

Ovo će određivati porez koji ćete plaćati na svoje nekretnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi porez na nekretnine potaknuo je niz pitanja, a među njima i onaj kako će Porezna uprava procjenjivati vrijednost nekretnina.

U Poreznoj upravi ne paničare, iako do 1. travnja trebaju odrediti prosječne vrijednosti za čak 14 i pol milijuna nekretnina koliko ih ima u Hrvatskoj. Upravo će ta prosječna vrijednost biti osnovica za izračun visine poreza koji će građani plaćati.

Pročitajte i ovo Oslobađanje od poreza - 3 "Razlika je velika" Kretivni građani traže način da izbjegnu plaćanje jednog poreza: Traže se potvrde liječnika, ali i država ima svoje načine Slika nije dostupna Na suđenju Čavlović Smiljanec: Linić: "Nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti"

'U Poreznoj upravi zadnje dvije godine već postoje prosječne vrijednosti za najveći dio gradova, gdje se inače odvijaju prometi nekretnina, te prosječene vrijednosti nekretnina za pojedine kvartove i to su podaci koje ćemo mi koristiti', kazala je predsjednica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Porezni stručnjaci upozoravaju da procjena vrijednosti nekretnina ipak neće biti lagan posao. 'Promet nekretnina nije tako čest. Neke nekretnine su kod svojih vlasnika već desetljećima, možda i stoljećima, znači podatak o vrijednosti tih nekretnina ne postoji. Pitanje je i zemljišnih knjiga, pretpostavljam da ni tamo ta vrijednost ne postoji', kazala je porezna stručnjakinja Đurđica Jurić.

>> ANIMACIJE Koliki porez ćete plaćati na nekretnine?

Porezna uprava namjerava koristiti metodu masovne procjene. Zbog mogućnosti pogrešaka kao osnovica za izračun poreza zato se neće koristiti puna vrijednost nekretnine, već samo 70 posto. Izradit će se takozvani 'fiskalni katastar', odnosno popis vrijednosti nekretnina po kategorijama i to po tipu nekretnine, lokaciji na kojoj se nalazi, njezinoj vrijednosti, godini izgradnje i površini. Nešto slično poreznici već koriste za procjenu vrijednosti automobila.

'Fiskalni katastar će održavati Porezna uprava, znači on će biti centraliziran i on će se obnavljati svakih 5 godina, što znači da će se vrijednost nekretnina svakih 5 godina ponovno utvrđivati', kazala je Čavlović Smiljanec.

Svi nezadovoljni procijenjenom vrijednošću imat će pravo na žalbu kroz upravni postupak. 'Taj porez nije idealan, ali je pravedniji od onoga što imamo sad. Dakle, to je korak naprijed prema pravednijem poreznom sustavu. Hoće li biti apsolutno pravedan? Ne! Ali će biti pravedniji od komunalne naknade', kaže profesor Josip Tica.

A hoće li porez po iznosu premašiti dosadašnju komunalnu naknadu ovisit će o gradonačelnicima i županima kojima je ostavljeno da propišu visine olakšica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene