Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Ovi izbori trebali bi biti posljednji na kojima smo svoj glas dali isključivo po ideologiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je izloženo remek-djelo začetnika baroknog slikarstva. 'Večera u Emausu' slavnog Caravaggia u Zagreb je stigla kao posudba talijanske Republike. Time Italija Hrvatskoj izražava dobrodošlicu u klub civiliziranih naroda Europe.

'Večera u Emausu', nadahnuta uskrslim Kristom koji na putu za to mjesto sreće dvojicu svojih učenika, nastala je 1606. godine, u vrijeme kada je Michelangelo Merisi da Caravaggio zbog ubojstva protjeran iz Rima.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Zanimljivo je da su talijanski forenzičari prije nekoliko godina složenim znanstvenim metodama iz jedne zajedničke grobnice uspjeli izdvojiti Caravaggiove zemne ostatke. Identifikacija je pokazala veliku količinu olova u kostima pa se pretpostavlja da agresivnost slikarskog genija nije bila dio njegove naravi, već posljedica sustavnog trovanja u to vrijeme olovom zasićenim slikarskim bojama. 'Večera u Emausu' osigurana je na 60 milijuna eura.

>>
Caravaggio u Zagrebu - djela slavnog baroknog slikara u Muzeju za umjetnost i obrt

Proveli smo lokalne izbore. Oni nisu parlamentarni pa ne drži vodu proglašenje pobjede, ali nacionalnoj razini šalju jasne signale. Što su nam pokazali? Prije svega da Kukuriku koalicija nije toliko oslabljena kako se doima, ali i da je HDZ, unatoč optužbama za korupciju, i dalje politička snaga.

Taj i takav stranački dualizam ne generira kvaliteta spomenutih stranaka i njihovih čelništva, već ideološki podijeljeni birači. Toliko podijeljeni da jasno ne vide klijentelizam, želju za moći koja je Hrvatsku već itekako koštala te neprincipjelni off savezi svake vrste. Ovi izbori trebali bi biti posljednji na kojima su svoj glas dali isključivo po ideologiji, a sljedeći prvi na kojima će se glasovati po drugim kriterijima.

>>
Milanović: Kampanja je bila zloćudna; HDZ: Mi smo najjača stranka

Osijek je možda najbolja slika hrvatskih stranačkih obmana. Ne treba biti genij da bi se razumjelo da su Ivicu Vrkića na gradonačelničku funkciju doveli glasovi HDZ-ovaca te da su SDP-ovci zauzvrat glasovali za HDZ-ova kandidata za župana, koji je zamalo prešišao Šišljagića. HDZ-u doista nije trebala ta prozirna izborna aritmetika trojanskog konja. Slikati se s Bubalom, a podržati kukuriku kandidata.

Mogli su kao Đapić učiniti to odmah i jasno. Ionako im je koalicija s lijevim blokom u gradskom Vijeću Osijeka neizbježna. U suprotnom, Osijek bi s jeseni na nove izbore, a to ne želi nitko, ponajprije financijeri tog udruženog plana. HDSSB neće koalirati ni s kim. Ta stranka skupa sa svojim dugogodišnjim klijentelizmom odlazi u oporbu.

>> Preokret u Osijeku: Ivan Vrkić srušio Bubala i postao novi osječki gradonačelnik!

Milan Bandić uvjerljivo je dobio Zagreb. Sad je samo pitanje kako i na koji način će se sastaviti gradska Skupština. Hoće li HDZ koalirati s Bandićevom listom koju čine ostvareni ljudi svih profila i političkih boja. Kao što je i pitanje je li SDP spreman na trgovinu ispod stola sa svojim bivšim članom.

Bandić je najavio da mu ovo nije kraj, dao do znanja da se kani kandidirati na parlamentarnim izborima. Sve su češće špekulacije da je riječ o trećem putu -zajedništvu s Nikicom Gabrićem. O shemi koju podržava predsjednik Josipović.

U Splitu je na tijesno izbore dobio Ivo Baldasar iz Kukuriku koalicije. U Kerumovu kafiću popio je kavu sa svojim protukandidatom Vjekom Ivaniševićem iz HDZ-a, koji je u Splitu, zanimljivo, dobio bitno manji broj glasova od drugog HDZ-ovca, novog župana Ževrnje. Split je glavni indikator stanja u Hrvatskoj - duboko podijeljen s mnogo nezaposlenih i mnogo problema svake vrste.

>>
TO SE ZOVE MOĆ!

Idemo u Ameriku, bastion demokracije u kojem tajne službe preko devet interneskih poslužitelja prate ljude po kugli zemaljskoj iliti špijuniraju gdje žele. Svijet ne želi priznati da već dugo živimo u orwellovskom svijetu kontrole, da tehnologija i kontrola sužavaju prostor demokracije koje su svima puna usta.

I ljudskih prava - kategorije koju je Kissinger uveo u diplomaciju da bi SAD vojnim i drugim udarima mogao kontrolirati procese u Latinskoj Americi. Sve u ime ljudskih prava. Rusi su tu mnogo transparentniji. Popu pop, a bobu bob. A i razvodi im se Putin. Nakon 30 godina braka Vladimir Vladimirovič i Ljudmila Aleksandrovna donijeli su, kažu, zajedničku odluku.

>> Giganti uporni: Ništa nismo znali, nismo dali pristup serverima!

U ime ljudskih prava prosvjedovali su i građani BiH. Djevojčica Belmina treba na liječenje u inozemstvo, a nema JMBG jer se tamošnji političari ne mogu dogovoriti ni to gdje će popisivati novorođenu djecu.

Slučaj malene Belmine razotkrio je sav politički imaginarij Bosne i Hercegovine. Ali najvažnije je da je ona otputovala na liječnje. Ujedinila je BiH. I nas je nedavno na drugi način ujedinila mala Nora. Njezini roditelji od preostalog su novca odlučili osnovati zakladu.

>>
Mala Belmina konačno dobila JMBG i putuje na liječenje u Njemačku!

U tjednu koji je za nama Europom su harale i još uvijek haraju poplave, prosvjedima u Turskoj pokušalo se premijera Erdogana prisiliti na ostavku, jer kao islamizira sekularnu Tursku. Još jedan primjer u kojem se aktivizam koristi za geopolitiku.

U nas vrijeme varljivo. U Splitu neko proročko. Prvo prži 30 pa za minutu hladnoća, kiša i tuča. Do ulaska u EU preostala su još tri tjedna. Poslije toga počinju za nas novi, teški, ali dobri procesi. Šarmantni ulični festival Cest is d'best počeo je u Zagrebu. Toliko šarmantan da začas uljepša dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene