Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štedi se

Ove godine tanja uskrsna košarica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri su dana do Uskrsa! Koju kunu više za pristojan blagdanski stol, mnogi će izdvojiti. No, ne kao prijašnjih godina.

Uglavnom se troši na ono osnovno, a to je hrana. Štedi se na poklonima, a i za poklone se uglavnom kupuje hrana. S obzirom na sve veće cijene, manju kupovnu moć građana, ali i sve veći broj nezaposlenih sindikati predviđaju da će ovo biti najsiromašniji Uskrs još od vremena rata.Ipak, bez obzira na sve probleme vjernici ne žele odustati od tradicije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi

Šunka, luk, jaja, rotkvice i pince obvezni su dio uskrsnog stola. I ove će ih godine biti, no nešto manje. Sve je skuplje pa se manje i kupuje. Najviše se traže šunka, špek i domaće kobasice. Više se traži na deke, nego na kile zato što svi osjećaju krizu', kazao je Ivo Bradarić, vlasnik OPG-a.

U krizi se štedi gdje god se može. Slabiju potrošnju za Uskrs potvrđuju i sindikati. 'Kao što je svojevremeno rečeno da je jedan predsjednik Vlade građanima ukrao Božić jasno je da ova Vlada, ne samo da ga nije vratila, nego im je uzela i Uskrs', kazao je Krešimir Sever iz HNS-a.

Ni drugdje u Europi nije bolje, kazala je Jasminka Hacmanjek, Hrvatica koja radi u Njemačkoj. 'Štedi se polako na hrani, na hranu se gleda, na onom za obući, na auto i tako dalje sveukupno', dodala je.

>>
FOTO Pogledajte predivna pengana jaja iz Dubrovnika

Još uvijek se ne štedi na alkoholu.'Naši ljudi ne smanjuju potrošnju. Možda ova kriza djelomično ima psihički utjecaj', kazao je Goran Đanić, proizvođač rakija. Kupuju se darovi, ali skromni. Ova ukrasna jaja od 20 do 50 kuna dobro idu. Čini se da će ove godine za Uskrs u domovima biti skromno, ali dostojanstveno.

Sindikati pak kažu da bi oko 1400 kuna bilo dovoljno za četiri dana obilježavanja Uskrsa na tradicionalan način. Radi se o idealnom omjeru cijene i namirnica.

Za jednu četveročlanu obitelj to bi značilo kupovinu oko pola kilograma bakalara, ukupno 3 i pol kilograma mesa, među kojim su janjetina, svinjetina i junetina, nezaobilazna uskrsna šunka i nešto voća, povrća i slastica.

To bi se raspodijelilo na prva 3 dana obilježavanja, a u ponedjeljak bi se jeli ostaci. Naravno, u ovom trenutku prema procjenama sindikata 3/4 Hrvata si neće moći priuštiti ni takav blagdanski jelovnik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene