Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

AIDS: Ove godine liječilo se 526 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ ove se godine liječilo 526 osoba zaraženih HIV-om.

Antiretrovirusnu terapiju uzimalo je 440 osoba, pri čemu je uspješnost liječenja uz redovito uzimanje lijekova 95 posto, izvijestio je voditelj Referentnog centra za HIV Ministarstva zdravstva prof. Josip Begovac u povodu današnjega Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Slika nije dostupna Svjetski dan AIDS-a Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka"

Tijekom 2009. u skrbi je bilo sedmero mlađih od 18 godina, no među liječenim osobama zamjetno je povećanje starije populacije u dobi iznad 50 godina, kojih je bilo 27 posto, rekao je Begovac na konferenciji za novinare. Upozorio je da je u posljednjih godinu dana zamijećen porast zaraze u homoseksualnoj populaciji pa, dodao je, prevenciju treba više usmjeriti prema mladoj gay populaciji. Hrvatskim pacijentima trenutačno je na raspolaganju 14 antiretrovirusnih lijekova od ukupno 26 odobrenih u zemljama Europske unije, a ove su godine na listu lijekova HZZO-a uvrštena dva nova lijeka. Jednomjesečna terapija po bolesniku stoji 4.700 kuna na mjesec.

‘HIV zaraza danas se uspješno može liječiti pa sve više prerasta u kroničnu bolest koju je moguće kontrolirali lijekovima. No, uz liječenje, potrebno je suzbijati stigmu jer je 72 posto zaraženih osoba barem jednom bilo diskriminirano od zdravstvenih djelatnika’, rekao je prof. Begovac. U sklopu ambulantnog centra za HIV/AIDS oboljelima i njihovim obiteljima pruža se i psihosocijalna potpora, a kroz savjetovalište koje djeluje u sklopu centra na godinu prođe 170 osoba. Dunja Skoko-Poljak iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi rekla je da je ove godine za zdravstvenu skrb zaraženih HIV-om osigurano 43 milijuna kuna. Tim se novcem financiraju liječenje, prevencija, terapija, epidemiološka istraživanja, edukacija te djelovanje 10 savjetovališta za HIV/AIDS. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene